...

Totul despre brand, branding si rebranding

Share your love

Scurt ghid de branding pentru afacerea ta.

  • Doresti ca produsul tau sa fie preferat de clientii tai?
  • Doresti sa-ti transformi primii tai cumparatori in clienti pe viata?
  • Doresti sa-ti vinzi produsul intr-un mod unic si sa te distingi fata de competitorii tai?

Atunci, brandingul este strategia potrivita pentru afacerea ta. Chiar daca multi dintre noi avem o vaga intelegere a ceea ce inseamna brandingul si impactul pe care acesta il poate avea asupra unei industrii din care faci parte, este bine sa urmam o abordare de sus in jos pentru a invata despre ce inseamna de fapt a “face branding”.

Desi cuvantul branding suna simplu, brandingul reprezinta un element essential pentru orice afacere, ca ea sa ajunga sa creasca frumos si sa ramana ca un brand/marca comerciala in mintea clientilor.

In acest scurt ghid de branding vei invata despre branding si cum sa-l faci sa functioneaza pentru tine si pentru profilul companiei tale.

Daca esti in cautarea unei agentii care sa-ti aduca rezultate in eforturile tale de branding sau rebranding, serviciile de branding oferite de compania noastra te pot ajuta sa stai in fata competitorilor.

Dar hai sa aflam in continuare Ce este brandingul? Cum te poate ajuta in afaceri? Ce este inevitabil in branding? si cum acesta iti poate remodela chiar si stilul de viata.

Important: Termenul branding se refera la practica de marketing a conturari unui brand, iar brand-ul este perceptia companiei in ochii lumii.

ce este branding

Ce este Brandingul?

Brandingul reprezinta o strategie de transformare a companiei tale, a logo-ului companiei si a afacerii tale intr-un produs foarte usor de recunoscut de catre clientul final, cu un mesaj memorabil care ramane in memoria clientului pentru o lunga perioada de timp.

 Brandingul arata cat de diferit esti fata de competitorii tai si deschide calea catre client noi care iti vor recunoaste usor produsul sau serviciile oferite si care vor stii al ce sa se astepte atunci cand se gandesc la brandul tau.

Brandingul iti mareste valoarea pe piata, creeaza afaceri noi si le spune altora in mod specific, cum sa priveasca marca ta.

De cele mai multe ori, daca aruncam o privire asupra unei industrii anume, vom remarca ca competitia nu se diferentiaza mult unul de celalalt. Un branding efficient nu numai ca mareste vanzarile unui produs, ci aduce si alte vanzari associate cu acel brand.

Un exemplu este este Amazon, care isi popularizeaza marca in diferite moduri. Rezultatul este acela ca foarte multi vanzatori doresc sa vanda produsele lor pe Amazon. La randul sau, cand exista mai multi vanzatori, Amazon are ocazia sa-si vanda produsele sale in alte sectoare precum Prime Video, AWS, etc.

Mai mult, brandingul ramane in mintea clientilor atunci cand stilul este unic. V-ati intrebat vreodata cum isi aminteste bunicul sau tatal nostru marcile perioadei lor? Pe vremea lor abordarea in cee ace priveste brandingul era diferita, si este normal sa fie asa. Ei au ajuns la clientii lor nu prin metode traditionale ci printr-o gandire creativa.

In procesul de branding, logo-ul este chipul companiei. Logo-ul trebuie sa aiba un design atragator, sa fie usor de inteles sis a spuna cine esti.

importanta branding

Este Brandingul Important pentru Afacerea ta?

Daca iti doresti ca afacerea ta sa creasca mai repede si sa ajunga mai repede in mana clientilor, atunci brandigul este vital pentru afacerea ta. El este important nu numai inainte de lansarea produsului, ci si pentru a ramane intotdeauna in legatura cu clientul tau, care acum iti recunoaste usor marca, produsul si mesajul.

Brandingul iti ofera recunoastere

Brandingul iti ofera recunoastere. Acesta este cel mai important aspect de luat in consideratie atunci cand ne gandim la un branding bun pentru afacerea ta.  Prin branding, afacerea si produsele tale devin cunoscute consumatorilor.

Prin branding cresti valoarea afacerii tale

Un brand bine implementat poate creste valoarea afacerii, oferind companiei un avantaj in industrie.

Brandingul spune povestea companiei tale

Cine esti tu ca marca mai exact? Daca tu nu stii raspunsul la aceasta intrebare atunci nici potentialii tai clienti nu stiu.

Construieste-ti identitatea stabilind cuvintele cheie care iti definesc marca si foloseste aceste cuvinte pentru a modela vocea, tonul si estetica companiei.

Daca ne uitam la logo-ul Starbucks,  observam foarte repede ca acest brand arata cine este, si ce iubesc mai mult: cafeaua, socializarea si mediul.

Brandingul construieste o conexiune emotionala

Atunci cand te stabilesti ca brand, poti ajunge sa te conectezi emotional cu clientii tai, angajatii si publicul larg. Aceasta conexiune, este un proces ce se castiga treptat si care incepe prin stabilirea unei bune reputatii, lasand publicul sa te recunoasca si, in cele din urma, sa gasesti modalitati memorabile de comunicare.

 Brandingul creeaza incredere

O marca excelenta inseamna curaj, strategie, inteligenta si mult risc. Pentru a spune clientilor tai ceea ce te defineste, increderea este esentiala. Gandeste-te la asta: cele mai de success marci din lume au ajuns acolo datorita increderi castigate si nu neaparat pentru produsul sau experienta unica.

Brandul tau reprezinta promisiunea ta fata de client si fata de tine.

Brandingul este important deoarece acesta face o promisiune clietilor.

Un brand bun le va spune intotdeauna clientilor la ce ar trebui sa se astepte atunci cand lucreaza cu tine. Astfel relatia ta cu clientul este una transparenta.

Avand o definire de brand clara, te vei putea concentra pe ceea ce conteaza cu adevarat. BRANDUL tau.

Brandingul genereaza clienti noi. In acelasi timp, “tu” esti potentialul client pentru brand. A avea un flux bun de clienti noi este alimentul esential pe care fiecare companie. Intrucat brandingul este cultivarea perceptiei in mintea clientului despre procesul tau, este essential sa incerci diferite metode de a creste valoarea produsului dar si a marci deopotriva.

Dupa cum stiti majoritatea dintre voi, brandingul realizat in afaceri existente se numeste rebranding. Vom vorbi despre acesta imediat.

rebranding

Ce este Rebranding-ul?

Rebranding este procesul de recreare, remodelare si transformare a unei marci comerciale si a identitatii acesteia. Scopul rebranding-ului este acela de a consolida mesajul marcii tale si a-i permite sa evolueze. Atribuirea unor caracteristici si proprietati noi in interiorul sau inafara unui companii deja infiintate, de a oferii o noua identitate unui brand existent pentru a-l ajuta sa fie recunoscut diferit sau dezvoltarea unei imagini de brand complet noua pe piata.

Acesta se aplica produselor deja existente pe piata. Relansarea unui produs cu un nume diferit si sub o noua eticheta se numeste rebranding.

Totusi, rebranding-ul poate aparea in mod deliberat odata cu extinderea afacerii tale sau neintentionat din cauza unirii a doua sectoare sau a restrcturarii corporative. Cu ajutorul acestui proces se poate sterge/imbunatatii o imagine trecuta negativa a brandului tau.

De ce sa faci rebranding pentru afacerea ta?

Sunt multe motive pentru care o companie mica sau mare poate sa aiba nevoie de rebranding. Diferenta dintre o companie mica si una mare cand vine vorba ne rebranding, este acela ca acesta actiune nu implica un proces de lunga durata pentru companiile mici. Acest lucru se poate realiza simplu prin cateva intalniri si cateva communicate de presa. In cazul companiilor mari acest proces este unul de lunga durata, care necesita depunerea unui efort considerabil pentru a re-brand in mintea clientilor.

Alte motive pentru care o companie doreste rebranding sunt:

  • Reconectarea si revitalizarea energiei din interiorul companiei tale
  • Un nou mesaj de brand care va imbunatatii recunoasterea brandului tau.
  • Crearea unui brand puternic bazat pe misiune si valori, ii va inspira pe angajati
  • Un bun rebranding iti va oferi claritate serviciului oferit sau a produsul vandut, ceea ce va ajuta la recunoasterea brandului.
  • Cele mai profitabile companii sau impus ca lider in industriile lor deoarece si-au construit un brand puternic

Procesul de branding difera in functie de publicul vizat, de strategia utilizata si de finantele alocate. O afacere poate urma diferita strategii pentru a-si creste piata.

Procesul implica o examinare atenta a industriei din care faci parte, un brainstorming cu privire la design-ul logo-ului si numele companiei, plus consolidarea numelui firmei.

Constientizarea brandului sau brand awareness este obiectivul secret al oricarei companii. Atunci cand un client va poate retine usor mesajul, logo-ul sau numele de brand, atunci putem spune ca brand-ul tau este unul de succes. Acest succes se obtine cu ajutorul brandingului.

Exista diferite tipuri de branding implicate, din care amintim:

  • Branding angajator
  • Branding pe internet
  • Marca locului
  • Brandingul oamenilor
  • Co-branding

Aceste tipuri depind binenteles de obiectivul pe care un brand doreste sa-l atinga. Este recomandat sa urmati pasii de mai jos pentru a identifica procesul de definire a brandului.

Pentru a obtine rezultate bune atunci cand se face branding, trebuie sa acordam importanta si atentiei fiecare faze a acestui proces.

Brandingul consta in 6 etape. Acestea sunt:

  1. Strategia de brand
  2. Identitatea de brand
  3. Pozitionarea brandului
  4. Instrumente de brand
  5. Lansarea brandului
  6. Construirea brandului
strategia de brand

Startegia de Brand

Strategia de brand, reprezinta un plan pe termen lung pentru dezvoltarea unui brand de success pentru a atingerea unor obiective. Aceasta este direct conectata la nevoile consumatorilor, afectand toate aspectele unui afaceri.

Construirea bazelor este un pas fundamental in fiecare proces. Acest pas este crucial, deoarece acesta defineste procesul care trebuie urmat pe tot parcursul calatoriei si rezultatul brandingului. Ar trebui facut un studio atent ca partea integrala a acestui pas.

Strategia de brand este procesul de planificare a ceea ce trebuie sa facem si cum sa facem. Discutia interna cu echipa de management ajuta la formarea acestui pas intr-un mod mai fluid. Dar discutiile si studiile nu sunt singurele companente importante din acest pas. Examinarea publicui tinta si cunoasterea necesitatilor acestuia reprezinta o buna strategie de urmat.

Desi lumea internetului a revolutionat mai multe companii cu privier la modul cum acestea functioneaza, obiectivul de branding ramane acelasi: de a atrage si de a retine clienti.

 La sfarsitul acestei etape, ar trebui sa aveti deja un document care sa explice care este strategia de urmat, echipa de dezvoltare sa o poata folosi pentru a-si specifica obiectivele iar echipa de marketing sa o foloseasca in campanii de publicitate. Arhitectura de brand ar trebui dezvoltata si intretinuta.

Acest document trebuie sa prezinte in detaliu obiectivul unui produs, process, servisiu, ce strategie va fi implementata si de ce, ce interval de timp poate fi modificat pentru a se potrivi celor mai bune nevoi ale orei, etc.

Strategia de brand poate fi decisa atat in baza intuitiei tale cat si in baza statisticilor din industrie.

Pentru a clarifica o conceptie gresit despre strategia de brand, trebuie sa intelegei ca brandul nu este produsul, logo-ul, site-ul sau numele tau. Startegia de brand este maim ult decat asta, aceasta separa brandurile puternice de ce mediocre.

“Regula de aur despre branding este ca aceasta trebuie sa fie authentic.”

 Companentele de baza ale unei strategii de brand sunt:

  • Scopul
  • Functional – se concentreaza pe o evaluare imediata a succesului in baza unor motive immediate si comerciale
  • Intentionat – se concentreaza pe success, de a face bani si bine in lume.
  • Coerenta – Evita sa vorbesti despre lucruri care nu au legatura cu brandul tau. Creeaza in schimb un ghid de stil care sa cuprinda totul de la tonul vocii pana la schema de culori.
  • Emotie – concentreaza-te in a gasi o cale de a te conecta cu clientii tai la un nivel mai profund si emotional. Fa-I sa se simte ca facand parte din familie, fa-le viata mai usoara, foloseste anumiti declansatori emotionali pentru ati consolida relatia cu ei.
  • Flexibilitate – lumea este intr-o continua schimbare asa ca trebuie sa ramaneti flexibili pentru a ramane relevanti pe piata. Flexibilitate brandului tau iti va permite sa faci ajutari din mers ale campaniilor tale care vor creste interesul si se vor distinge de cele ale competitiei.
  • Implicarea angajatilor – este important ca angajatii tai ar trebui sa fie invatati cum sa comunice cu clientii si sa reprezinte marca ta.
  • Loialitate – Atunci cand lumea cunoaste compania ta, brandul tau sau iti iubeste produsele sau serviciile, ar trebui sa-I recompensezi pentru loialitatea lor fata de brandul tau.
  • Constientizare competitiva – tot ce trebuie sa faci este sa-ti cunosti mai bine competitorii iar mai apoi sa-ti imbunatatesti propria strategie si de a adduce plus valoare marci tale.
identitatea de brand

Ce este identitatea de brand?

Identitate de brand reprezinta o colectie a tuturor elementelor create de o companie pentru a descrie, de a pune in valoare, sau de a comunica o imagine potrivita consumatorului sau. Ea este personalitatea brandului tau si promisiunea ta fata de client.

 Elementele indentitatii de brand pot fi:

  1. Logo-ul este “fata companiei tale”. Prin urmare, designul acestuia trebuie sa comunice clar cine esti si ce apreciezi ca marca. Trebuie sa fie atragator, cu un design simplu si curat. Logo-ul trebuie sa fie clasic si nu la moda deoarece ceea ce este la moda se demodeaza repede. Nu vrei asta.
  2. Slogan
  3. Numele companiei
  4. Carti de vizita intaresc parerea pozitiva despre brand in ochii potentialilor client.
  5. Paleta de culori aleasa in designul de logo sau culorile de brand, poate avea un puternic impact strategic in felul cum brandul tau va fi percepiut in piata.
  6. Tipografia aleasa va spune multe despre brand-ul tau. Alege intelept.
  7. Forme
  8. Website-ul este cea mai reprezentativ aspect cand vine vorba de identitatea de brand. Tine minte ca un client sau un potential client iti va verifica site-ul inainte de a face afaceri cu tine.
  9. Ambalarea produslui este cheia de a atrage clientii potriviti atunci cand ai produse de vanzare.

O identitate de brand memorabila necesita utilizarea consecventa a culorilor, imaginilor, limbii, etc dar la final toate eforturi iti promit ca o sa merite. Cand un consumator va recunoaste instant cine esti si ce reprezentati in baza unui logo, atunci mai mult ca sigur ati devenit mai mult decat un nume si un simbol.

Cum sa creezi o identitatea de brand?

 Inainte de a crea identitatea brandului tau ar trebui sa-ti raspunzi la anumite intrebari, prezentate mai jos, pentru a crea ceva memorabil.

Intreaba-te:

  • Care este misiunea companiei tale?
  • Care sunt valorile tale?
  • Care este personalitatea brandului tau?
  • Cum te diferentiezi fata de competitori?
  • Care este vocea brandului tau?

Raspunsurile la intrebarile de mai sus iti vor defini brandul. Este important sa raspunzi al aceste intrebari inainte de a incepe procesul de creatie.

Pozitionarea brandului tau in mintea clientilor este inca un pas important in procesul de branding.

pozitionarea brandului

Pozitionarea brandului?

Pozitionarea brandului este procesul prin care brandul tau este pozitionat ca fiind cea mai buna alegere pentru cumparatorii vizati in comparatie cu competitorii tai.

Aceasta pozitionare va crea unicitate si va maximiza relevanta brandului tau fata de client. Ea influenteaza in mod direct echitatea marcii si dorinta clientilor de a cumpara din nou produsul tau.

Compania trebuie sa se pozitioneze in zona potrivita sis a ocupe un loc distinct pentru sine. Aceasta pozitionare va define daca clientii vor fi client fideli sau nu.

Sloganul se aliniaza maim ult in aceasta categorie, deoarece atrage privirile clientului foarte usor.

Atunci cand pozitionarea brandului se implementeaza cum trebuie prin promovarea atenta a imaginii sau a conceptului de baza al companiei tale, atunci va rezone cu publicul tinta.

Realizata cum trebuie aceasta adduce dupa sine urmatoarele benefici:

  • Evidentiaza ce are de oferit brandul tau
  • Explica modul prin care afacerea ta avantajeaza consumatorul
  • Face o diferenta clara intre afacerea ta si concurenta

De retinut: Pozitionarea de brand si constinetizarea brandului nu sunt una si aceeasi.

Cum creezi o puternica pozitionare de brand?

Pentru a crea o puternica pozitionare de brand ai nevoie de cercetare, flexibilitate, date despre client si autenticitate. Daca unul dintre aceste elemente este lipsa din acest process, atunci pozitionarea brandului tau nu va avea impactul scontat.

O pozitionare de brand efectiva depinde si trebuie sa intruneasca urmatoarele 3 elemente:

  • Relevanta – Relatia dintre brandul tau si consumatorul tinta
  • Autenticitate – Creaza o poveste memorabila care incorporeaza valorile companiei tale, care surprinde misiunea ta astfel incat sa construiesti incredere atunci cand oamenii interactioneaza cu compania ta.
  • Autoritate – Trebuie sa te asiguri ca brandul tau isi respecta promisiunile.

Pentru a atrage mai multa atentie, va trebui sa gasesti un raspuns la intrebarile de mai jos:

  1. Afla ce doresc clientii
  2. Afla care sunt capacitatile companiei tale
  3. Afla ce fac concurentii tai
  4. Stii unde sunt pozitionate produsele concurentilor tai in mintea clientului?

Atunci cand incepeti pozitionarea de brand, asigura-te ca nu utilizezi cuvine vagi precum “ produse de calitate”, “utilizate de multi”, “fara germeni”, incercati in schimb ceva de genul “produse masculine” si “vegane”.

Idea este sa faceti ca produsul sa fie accesibil si usor de utilizat.

the pyramid of brand language

Instrumente de brand

 Mai jos am expus cateva instrumente de brand:

Limba este o forma de comunicare si, prin urmare, este obligatoriu sa alegi limba care reflecta produsul tau. Daca tintesti sa atingi piata internationala cu produsul tau, atunci utilizati limbi profesionale. Daca tinta ta este pe plan national, atunci utilizati limba nationala.

Un website joaca un rol major in partea de intrumente de brand. Design-ul site-ului trebuie ales cu atentie deoarece acesta ii spune clientului tau cum va fi produsul, la ce sa se astepte de la companie si cum isi trateaza compania clientii.

Prin publicitate facuta atat in mod traditional cat si digital, ajungi mai rapid la publicul tinta. Este modul prin care te faci auzit si modul prin care lumea te recomanda ca brand.

Retele de social media reprezinta o noua forma de publicitate si o maniera mult mai usoara de a interactiona si de a ajunge la consumatori. Utilizarea acestor platforme intr-un mod intelept nu numai ca mareste vizibilitatea ci creste si retabilitatea.

Sfaturi:

  1. Nu oferii prea multe informatii clientului de la prima interactiune deoarece risti sa-l alungi.
  2. Nu repeta si nici nu pune in practica cee ace fac concurentii tai. Prezinta-ti produsul intr-un mod unic si va asta in stilul tau.
  3. Monitorizeaza constant valoarea de piata a brandului tau si actualizati strategia de branding ori de cate ori este nevoie.
lansarea unui brand

Lansarea unui Brand

Lansarea unui brand este un pas important in to acest process. Acesta determina rata de success in primele zile de la lansare a produslui pe piata. Acest lucru trebuie decis dupa analizarea mai multor aspect precum tipul de public, date demografice, etc.

 O lasare implica doua tipuri e public. Unul este audienta externa, client potentiali, iar cealalta este audienta interna precum membrii echipei.

Lansarea trebuie facut membrilor echipei sim ai apoi audientei externe.

De ce este importanta lansarea unui brand pentru membrii echipei?

Echipa ta sau angajatii tai trebuie sa fie primii care stiu despre lansarea sau relansarea brandului.

Atunci cand prezentati lansarea sau relansarea trebuie sa punctate urmatoarele aspect:

  • De ce este necesara brandingul sau re-brandingul?
  • Cum a fost planificata si cercetata startegia de brand?
  • Cum poate noul brand sa vorbeasca cu clientii?

Aceasta lansarea interna de brand s poate face prin convocarea unui intalniri, email sau prin organizarea unei petreceri. Partea legata de lansare depinde de creativitatea echipei care sa ocupat de branding. Atunci cand mesajul este transmis correct, atunci brandul atinge prima treapta, adica emotia. Apoi succesul este mai usor de atins si la nivel extern.

Urmeaza lansarea unui brand catre exterior.

Acest proces nu seamana deloc cu lansarea interna (pentru angajati), deoarece publicul intern a avut aceleasi obiective si urmaresc aceleasi valori. Lansarea catre exterior trebuie sa creeze o impresie buna iar durata de viata a acestei lansati este imprevizibila. Poate dura cateva zile sau maim ult de o luna.

Lansarea unui produs pe piata se poate face cu o intalnire de presa sau cu un counicat de presa.

Produsele trebuiesc lansate incet, facandu-I pe client mai intai sa se intrebe la ce serveste reclama, apoi usor, dezvalui informatii pentru a face publicul tinta sa ghiceasca iar mai tarziu se poate dezvalui produsul. Acesta strategie este buna deoarece atragi publicul prin emotie, il lasi sa se intrebe si sa astepte lansarea produsului.

construirea brandului

Construirea Brandului

Construirea brandului peste procesul de generate de “awareness” si promovarii serviciilor unei companii prin ample campanii de publicitate directa sau prin sponsorizare. Strategiile folosite in constructia brandului ii apropiei pe consumatori de brand si le ofera valoare, astfel incat acestia sa poata cunaoste, simti si experimenta brandul.

Drumul parcurs pana acum reprezinta doar pasii initiali de parcurs sip ana la linia de “Finish” mai este un drum lung de parcurs. Dup ace lansarea este terminate, este obligatorie mentinerea si constructia brandului.

Organizati un concurs care promoveaza brandul tau. Oamenilor le place sa castige, iar acesta ar fi o buna sansa pentru a-ti construe brandul. Implica consumatorul, foloseste-te de publicatii, publica ghiduri, carti,etc.

Creaza-ti site-ul folosind un continut bogat, imagini de buna calitate care demonstreaza munca si credibilitatea primita de la client.

Organizati intalniri cu echipa de management, dezvoiltare sau marketing pentru a revizui si a inova procesuld e vanzare, ambalare si fidelizare a clientilor fata de produs.

Concluzie

Acest articol detaliza diferite faze ale brandingului si pasii necesarii pentru a crea un brand de success sau pentru a recrea un brand existent. Nu este necesar sa replicati aceiasi pasi si idei mentionate in acest articol, ci puteti face un brainstorming, inserati idei creative, noi, pentru a ajunge la un public cat mai mare.

Compania ta este mai mult decat un produs pe care tu il vinzi. Un brand puternic spune lumii de ar trebui sa te aleaga pe tine in locaul celorlalte optiuni de pe piata. Stapaniti abilitatile necesare acestui process si explorati toate oportunitatile. Succesul va ajunge la tine la momentul potrivit.

Share your love
Dragos Andrei
Dragos Andrei

Dragoș Andrei este CEO la Omubo Design, o agenție de marketing specializată în strategii SEO, branding, design UX/UI, developement, magazine online dar și în campanii de marketing cu un accent puternic pe ROI. Ca fondator, Dragoș se mândrește cu abilitatea sa de a aduce la viață viziuni digitale complexe, transformând provocările în oportunități creative. El încurajează echipa sa să gândească 'out-of-the-box' adoptând tehnologii noi, asigurându-se astfel că Omubo Design rămâne în fruntea tendințelor din industrie. Ca programator dar și ca SEO Expert a ajutat atât companii mici cât și mari să creeze un success pe termen lung în marketingul digital prin dezvoltarea unor canale unice care aduc în mod constant și fiabil lead-uri și clienți.

Leave a Reply

Este timpul să-ți

condimentezi

prezența online

Suntem gata să gătim ceva special pentru tine, alege pachetul de servicii care se potrivește nevoilor tale și hai să începem transformarea afacerii tale.
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.