Hai să socializăm!

Ce este si cum folosesti pluginul Google Web Stories in Wordpress

Share your love

Google Web Stories este un nou plugin pentru Wordpress ce permite utilizatorilor să creeze narațiuni vizuale interactive cu scopul de a oferi utilizatorilor informații vizuale remarcabile.

Acum doi ani tehnologia AMP de la Google, a scos un nou format prin care poți să-ți spui povestea  – Stories for the Web. Acum sa rebranduit și se numește Google Web Stories.

Poveștile create prin acest plugin (aflat acum în beta) sunt captivante, pot fi urmărite și pot fi distribuite foarte ușor către audiență.

În acest articol vom testa plugin-ul Google Web Stories pentru Wordpress și vom vedea ce poate să facă.

Să începem…

Ce sunt Web Stories?

Deoarece în spatele acestei noi tehnologii se află AMP, este clar ca Web Stories se adresează în special dispozitivelor mobile.  Web Stories sunt pagini de dimensiunea unui ecran mobil, ideale pentru a fi consumate în bucăți mici de către utilizatori.

Dimensiunea recomandată a unui Web Story este cuprinsă între 4 și 30 de pagini cu 10 cuvinte pe pagină.

Acestea reprezintă o modalitate excelentă de a spune povestea unui brand, de a descrie un serviciu sau de a promova un produs.  Îmi place aceasta nou tehnologie deoarece cu ajutorul ei poți furniza un conținut interactiv ușor de utilizat oriunde te-ai afla. 

Consumatorul ideal pentru Web Stories este cititorul care poate avea acces la acest conținut într-un mod facil, indiferent că se află într-un tren, metrou, sau ia masa de prânz undeva.

Google Web Stories este un serviciu open source oferit gratuit.

google web stories om

Care sunt beneficiile Google Web Stories?

Devine din ce în ce mai evident că mesajul unei povesti a fost și este un factor extrem de important atunci când vrei să-ți promovezi afacerea, produsul sau pur și simplu dorești să transmiți un mesaj cu impact pentru consumatori.

Prin acest nou serviciu, editorii pot adopta formatul unui povesti web (web story) într-un mod atractiv și elegant pentru utilizatorii mobili.

Astfel se poate obține un trafic destul de mare care are posibilitatea de a fi transformat într-o sursă de venit.

Un alt beneficiu ar fi ca aceste Web Stories se pot vedea in Google App și în Google News, ele atrăgând atenția cititorilor foarte rapid.

omubo design web stories

Cum să instalați și să activați Web Stories Wordpress plugin

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să descărcați gratuit acest beta plugin gratuit de pe GitHub, deoarece fiind în beta nu poate fi descărcat din Wordpress repository.

Iată care sunt pasi prin care puteți să instalați și să activați acest plugin manual:

1. Accesați pagina GitHub și descărcați pluginul beta, ca în imaginea de mai jos.

google web stories om

2. Salvează acest plugin într-o locație ușor de reținut

3. Apoi din Wordpress Dashboard mergi la Plugins > Add New

plugins add new to add the plugin

4. Click Upload Plugin și folosind Drag & Drop sau prin apăsarea butonului Choose File încarci fișierul zip descărcat mai devreme.

click choose file button

5. Apasă Install Now

click the install button

6. Când ve-ți vedea mesajul ca „ Plugin installed successfully” („Plugin-ul instalat cu succes”) atunci trebuie să apăsați Activate Plugin.

Acum ar trebui să vedeți un câmp nou în Wordpress Dashboard numit Stories pe care dacă îl folosești poți începe să creezi povesti noi. Dar înainte să descriu acești pași prin care puteți creea o poveste nouă, vreau să vă spun că acest plugin funcționează impecabil cu un alt plugin special conceput în scopuri de SEO.

Acest plugin se numește Rank Math iar developerii din spatele acestui plugin deja au integrat în Rank Math modulul Google Web Stories care va trebui activat pentru a putea fi folosit.

Acum este momentul să creăm prima noastră poveste web.

O să începe prin crearea unui povești noi de la zero.

Pentru a crea o poveste nouă mergeți în Wordpress Dashboard – Stories – Add New.

Iată cum arată interfața acestui plugin. Editorul este simplu de folosit și este foarte asemănător cu Canva, dacă ați folosit acest tool atunci o să vă fie ușor să folosiți acest plugin . Puteți adăuga poze, video, gifs, text și forme pentru a crea o poveste. Imaginile, video-urile și gifs sunt preluate automat din galerie așa că aveți posibilitatea să vă folosiți de ele sau să încărcați altele noi.

stories menu add new

Pe măsură ce Web Stories o să devină un plugin mai matur, se vor adăuga mai multe funcții și mai multe template-uri.

După cum puteți observa în partea stânga gasiți fișierele media (poze, video), un modul de text și modulul forme.

Hai să facem o scurtă autopsie a opțiunilor existente în Web Stories.

Fisiere Media

Așa cum am spus și mai sus, imaginile și video-urile sunt preluate automat din Media Files. Dar se pot adăuga altele noi direct din interfață folosind butonul Upload.

interfata web stories omubo is awesome

Dacă ținem mouse-ul pe o imagine vom observa că vor apărea 3 puncte orizontale de unde se pot edita sau șterge imaginile.

De asemenea se pot căuta anumite imagini și video din bara de search.

Puteți trage și adăuga (drag and drop) video și poze în pagina foarte simplu.

Text

Modulul text include titluri, subtitluri și corpul de text. Dacă faceți click pe unul dintre ele acestea vor apărea automat în pagina.

Selectând textul apărut în pagină o să observați că puteți să-l redimensionați atunci când ve-ți trage de colțurile lui iar dacă mutați cursorul în mijloc o să puteți să mutați textul selectat oriunde în pagină.

Făcând click pe text se va deschide optiunile de design în partea dreapta a interfeței  de unde puteți modifica ușor alinirea, dimensiunea, poziția, stilul, culorile, stratul, etc.

Forme

În acest tab găsiți mai multe forme de care vă puteți folosi, cum ar fi cerc, triunghi, pentagon, inimă, etc. Puteți trage forma dorită în pagină, o puteți așeza unde doriți, îi puteți schimba culoarea, opacitatea, dimensiunea, etc.

shapes

Pagina

Zona de canvas include adăugarea unei pagini noi, ștergerea unei pagini, previzualizare, titlu, opțiuni de publicare, coș de gunoi, etc. Atunci când faceți click pe conținut ve-ți observa că în partea dreaptă se va deschide o zonă de design pentru conținutul selectat.

content

Design

În imaginea de mai sus am adăugat o poza în pagină și selectând-o am deschis opțiunile de design pentru acea poză. Din zona de design am ales să setez imaginea ca Background.

Selectând textul, din dreapta aveți optiunile de alegere a fontului, stilul, alinierea, culoare, culoare de fundal, padding sau chiar să adăugați un link.

Tab-ul de design pentru forme include alinierea, dimensiunea, poziția și culoarea.

design elements

Opțiuni de Salvare și Tabul Document

Tot din partea dreapta sus putem selecta tabul Document ce include opțiunile de publicare ca salvați ca Draft, previzualizare sau Publicare.

În tabul Document puteți edita data, autorul poveștii, să adăugați un logo, o imagine de copertă, să editați secțiunea de permalink iar din secțiunea de pagini avansate puteți controla cum va avansa povestea ta între pagini (Auto) sau dacă cititorul va trebui să atingă manual ecranul pentru a avansa (Manual).

 Atunci când povestea ta este gata și ești mulțumit de ceea ce ai realizat poți să-ti publici povestea apăsând butonul Publish. Acum se va deschide un pop-up unde ai opțiunea să adaugi povestea ta la un Post selectând Add to new post.

Poveștile pot exista ca posturi de sine stătătoare sau pot fi încorporate în interiorul unui post.

Cum faci bani din aceste povești?

Pe lângă stimulentul financiar obținut din conținutul de calitate publicat, bloggerii pot acum să-si mărească venituri și prin publicarea unor povesti bine spuse care să mențină cititorul angajat.

În acest moment există 2 moduri prin care se pot monetiza aceste povești.

Anunțuri și afiliere.

anunturi platite web stories

Anunțurile plătite

Acestea funcționează asemănător cu Google Adsense, unde poveștile sponsorizate pot fi adăugate la povestea ta la un anumit interval de timp.

Anunțurile pentru povesti sunt furnizate de Google Ad manager și Google DV360 (aflat în prezent în versiunea beta). Anunțurile din Google pot apărea în Web Stories, și acestea pot include link-uri către pagini web, pagini AMP sau o aplicație.

Vânzările de afiliere

O a doua metodă de a monetiza poveștile o reprezintă vânzările de afiliere. Acest proces este simplu. Puteți atribui link-uri de afiliere în interiorul povești tale prin simpla adăugare a acestor link-uri unuia sau mai multor câmpuri din poveste.

Exemplu Google Web Stories 

In cadrul agentie noastre ne-am jucat putin cu acest plugin si tot ce pot spune este ca fenomenal. Google Web Stories reprezinta o progresie in blogging. Acest plugin te ajuta sa creezi postari text sau video iar datele structurale sau schema pentru SEO sunt aceleasi ca la un articol. Prezentarea continutului se concentreaza pe ecrane mici si mai mult pe elementele vizuale, imagini sau clipuri video decat pe un simplu text.

Concluzii

Google Web Stories reprezintă o metodă excelentă de a publica conținut pe site-ul tău Wordpress. Aceste povești funcționează ca un slider și apar ca o copertă de revistă, fiind adaptate pentru mobil.

Acest plugin este ușor de folosit, mai ales daca ai experiență cu tool-uri gen Candva. Dacă ești în căutarea unei metode simple de a genera conținut care arată bine și îți poate îmbunătății campaniile SEO, atunci îți recomand  să arunci o privire la pluginul Google Web Stories pentru Wordpress.

Share your love
Dragos Andrei
Dragos Andrei

Dragoș Andrei este CEO la Omubo Design, o agenție de marketing specializată în strategii SEO, branding, design UX/UI, developement, magazine online dar și în campanii de marketing cu un accent puternic pe ROI. Ca fondator, Dragoș se mândrește cu abilitatea sa de a aduce la viață viziuni digitale complexe, transformând provocările în oportunități creative. El încurajează echipa sa să gândească 'out-of-the-box' adoptând tehnologii noi, asigurându-se astfel că Omubo Design rămâne în fruntea tendințelor din industrie. Ca programator dar și ca SEO Expert a ajutat atât companii mici cât și mari să creeze un success pe termen lung în marketingul digital prin dezvoltarea unor canale unice care aduc în mod constant și fiabil lead-uri și clienți.

Este timpul să-ți

condimentezi

prezența online

Suntem gata să gătim ceva special pentru tine, alege pachetul de servicii care se potrivește nevoilor tale și hai să începem transformarea afacerii tale.