Hai să socializăm!

Impactul COVID-19 asupra viitorului tehnologiei

Share your love

Impactul COVID-19 asupra viitorului tehnologiei a accelerat adoptarea unor noi tehnologii digitale care vor avea un impact asupra vieții noastre pe termen lung. În doar câteva luni, criza COVID-19 a adus ani de schimbare în modul în care companiile din toate sectoarele și regiunile își desfășoară activitatea.

Modul în care trăim s-a schimbat foarte mult de la începutul lunii martie, când COVID-19 a început să se răspândească și în România. Acum, la mijlocul lunii Noiembrie, majoritatea dintre noi suntem acasă, folosind instrumente precum Zoom, Teams și Slack pentru a rămâne în legătură cu colegii. În afară de alimente și rețete, cumpărăm aproape totul online iar bunurile ne sunt livrate direct la ușa noastră. Importanța tehnologiei în viața noastră nu a fost niciodată mai evidentă.

Virusul va avea un impact imens pe termen lung asupra țării și asupra societății noastre. Un domeniu în care se vad deja efectele este asupra viitorului tehnologiei, care va fi inevitabil influențat de circumstanțele noastre actuale și de lecțiile pe care le-am învățat într-o perioadă dificilă și fără precedent din istoria noastră.

În acest articol, acoperim câteva dintre modalitățile cheie prin care COVID-19 remodelează viitorul tehnologiei.

Modificari ale comportamentului uman covid 19

Modificări ale comportamentului uman

Se pare că sentimentele și comportamentul consumatorului se vor schimba, cel puțin temporar, de această pandemie și de consecințele sale. Chiar dacă lumea va trece cu bine (și va trece mai mult ca sigur deoarece istoria noastră a tuturor ne arată asta) de vârful acestei epidemii, este puțin probabil ca oamenii să se întoarcă la viață lor normală cum era înaintea acestui focar. În schimb, va exista probabil un nou normal în care conștientizarea virușilor și a infecțiilor este mai mare iar incertitudinea cu privire la perspectivele financiare va persista.

Lucrurile se vor simți instabile în lunile următoare, mai ales că acest al doilea val de infecție are loc în timpul iernii, așa cum unii au prezis încă din primul val al COVID-19.

Aceste schimbări de sentimente și comportament vor sta la baza viitorului tehnologiei și al interacțiunii umane cu acesta. De exemplu: pentru a opri valul pandemiei, se fac deja demersuri pentru utilizarea datelor de localizare de pe smartphone-uri pentru urmărirea contactelor.

De la jumătatea lunii aprilie, Google și Apple au declarat că lucrează împreună pentru a utiliza tehnologia cu scopul de a urmări și a limita răspândirea virusului. Acest tip de supraveghere ar fi fost de neconceput în urmă cu câteva luni, dar câștigă un buy-in mai mare în timpul pandemiei. Până în prezent, acest tip de inițiativă este voluntară în SUA, dar s-ar putea să vedem adoptarea acesteia și în Europa chiar dacă acest lucru înseamnă a reveni la o anumită aparență de normal.

inteligenta artificial si criza covid 19

Accelerarea tehnologiei AI în locurile de muncă 

Pandemia a demonstrat că dependența de munca umană face imposibilă menținerea economiei în funcțiune în timpul unui focar viral. Deoarece cele mai bune previziuni științifice estimează că s-ar putea să avem de-a face cu acest lucru încă un an sau doi și pentru că nu există nicio garanție că nu vom mai experimenta o altă pandemie la cinci, zece sau douăzeci de ani, vedem ca se pune un accent și mai mare pe utilizarea AI ( Artificial Intelligence) pentru a face lucrări riscante pentru oameni în condiții de pandemie.

Spre deosebire de oameni, roboții nu sunt sensibili la virus și pot continua să lucreze în timpul unei pandemii sau in cazul altor crize fără riscuri pentru sănătate și siguranță. Utilizarea crescută a AI-ului în locurile de muncă cu risc ridicat limitează, de asemenea, răspunderea corporativă în ceea ce privește asigurarea lucrătorilor cu un mediu de lucru sigur.

munca la distanta pandemie coronavirus

Munca de la distanță și impactul COVID-19 asupra viitorului tehnologiei

Într-o notă conexă, pandemia va avea probabil implicații pentru cât mai mulți dintre noi privind abilitatea noastra să muncim de la distanță. Până acum aceasta pandemie a arătat că foarte mulți angajati romani sunt capabili să lucreze eficient de acasă deși, nimeni nu ar fi crezut asta înainte de pandemie. Ne așteptăm să vedem companiile care direcționează mai multe investiții către munca de la distanță, inclusiv investiții în lucruri precum soluții cloud și instrumente de conferință și comunicare.

Odată cu munca de la distanță se va pune un mare accent și pe sistemele de tele sănătate ca fiind o metoda aproape sigură ca urmare a pandemiei. Opțiunile de tele sănătate sunt esențiale pentru încetinirea răspândirii virusului și pentru a ne asigura că sistemele de sănătate pot continua să deservească toți pacienții, în timp ce îi împiedică să se aglomereze în sălile de așteptare.

Ne așteptăm la un aflux de investiții în tehnologia tele sănătății care alimentează întâlniri video sigure, sisteme de mesagerie securizate, sisteme de programare a întâlnirilor online, prescriere online și sisteme de plată și facturare online.

contactless interfete fara contact

Interfețele fără contact devin o normalitate

Odată ce pandemia va putea fi controlată, va persista încă o anumită frică și îndoială în legătură cu infecția din contactul cu suprafețele. Deși riscul de a contracta COVID-19 de la suprafețe este mai mică decât de la contactul direct cu o persoană infectată, oamenii vor dori să limiteze riscurile cât mai mult posibil. Ca urmare, vom începe să vedem o disponibilitate mult mai mare a interfețelor fără contact.

Concluzii

Tehnologia va juca un rol din ce în ce mai important și ne va permite să facem față provocărilor prezente provocate de pandemie și să fim mai bine pregătiți pentru orice ne rezerva viitorul. COVID-19 va remodela prioritățile tehnologice pentru corporații și guverne, inclusiv investiții mai mari în tele sănătate, infrastructură cloud și alternative digitale fără contact pentru interfețele tactil

Share your love
Dragos Andrei
Dragos Andrei

Dragoș Andrei este CEO la Omubo Design, o agenție de marketing specializată în strategii SEO, branding, design UX/UI, developement, magazine online dar și în campanii de marketing cu un accent puternic pe ROI. Ca fondator, Dragoș se mândrește cu abilitatea sa de a aduce la viață viziuni digitale complexe, transformând provocările în oportunități creative. El încurajează echipa sa să gândească 'out-of-the-box' adoptând tehnologii noi, asigurându-se astfel că Omubo Design rămâne în fruntea tendințelor din industrie. Ca programator dar și ca SEO Expert a ajutat atât companii mici cât și mari să creeze un success pe termen lung în marketingul digital prin dezvoltarea unor canale unice care aduc în mod constant și fiabil lead-uri și clienți.

Leave a Reply

Este timpul să-ți

condimentezi

prezența online

Suntem gata să gătim ceva special pentru tine, alege pachetul de servicii care se potrivește nevoilor tale și hai să începem transformarea afacerii tale.