fbpx

UX & SEO

by | 9 Dec, 2020

Aboneaza-te la newsletter

Alaturati-va oamenilor de marketing care primesc informatii valoroase, strategii si sfaturi despre marketingul digital direct in casuta lor de email.

We wont spam you, Promise

Despre acest ghid SEO

În acest ultim capitol vom discuta despre relația dintre UX Design și SEO și despre cum un UX-ul poate influența o campanie SEO. 

Hai să începem!

Dacă nu ai timp acum să parcurgi acest articol, atunci poți să descarci acest ghid SEO în format PDF pentru a-l citi mai târziu.

Capitolul 8

UX & SEO

seo basic
Când vorbim despre cele mai bune practici SEO, trebuie să ținem cont de experiența utilizatorilor sau UX. Aceste două aspecte ale marketingului digital merg mână-n mână și îți poate aduce succesul dacă sunt aplicate corespunzător.

Acum câțiva ani experiența utilizatorului UX nu reprezenta un factor de clasare a unui site in moptoarele de căutare. Astăzi, în schimb, UX a devenim un factor esențial în clasamentul SERP și este o parte integrantă a celor mai bune practici SEO.

Motivul pentru care este important sa analizăm o pagina din punct de vedere al optimizari SEO este pentru că Google în rezultatele cautarii afișează cele mai importante și relevante pagini si nu cele mai relevante site-uri.

Cele mai importante elemente legate de un UX bun sunt:
 

  • Viteza de încărcare a pagini
  • Securitatea
  • Să se vadă bine pe orice device, în special pe dispozitivele mobile
  • Să aibă un conținut de calitate
  • Site-ul să fie accesibil și ușor de navigat
  • Arhitectura site-ului

Ce este UX – Experiența Utilizatorului

UX acoperă toate aspectele interacțiuni utilizatorului final cu compania, produsele sale și site-ul web al companiei, pentru a oferi o experienta relevanta și semnificativă pentru utilizatori.

Sfat: Dezvoltați un site tinand cont de cele mai bune practici UX, pentru a-l face util, ușor de navigat prin ele, comercializabil, captivant și capabil sa genereze emoții utilizatorului final.

Ce este Google Rank Brain și cum îți poate influența acesta clasamentul

RankBrain este dezvoltat de Google și este un algoritm de învățare automată (AI) folosit pentru a procesa, pentru a înțelege interogările de căutare și de a sorta rezultatele căutari. 

RankBrain este al treilea cel mai important factor de clasare al unui site ce pune accent pe CTR-ul organic, sesiuni pe pagină, timpul de staționare, valorile comportamentale sau rata de respingere. Analizând toate aceste date, acesta informează Google dacă utilizatorilor le place sau nu să navigheze pe site-ul tău. 

Atunci când un utilizator petrece mult timp pe site-ul tău, revine pe site sau navighează cu ușurință prin site, atunci RankBrain semnalizează că site-ul tău este ușor de utilizat.

Pe de altă parte, dacă un utilizator părăsește imediat site-ul tău și revine la rezultatele căutări, neîntorcându-se niciodată pe site, atunci Google va întelege că site-ul este slab optimizat și este irelevant pentru căutători.

 

UX se referă la a face clienții fericiți, la fel și SEO

Așa cum am punctat și mai sus, RankBrain este al treilea cel mai importat factor de clasare al unui site ce demonstrează că atât UX cât și SEO fac casă bună împreună.

Pentru a putea obține o clasare buna în SERP și pentru a ajunge rapid la cei care îți caută conținutul, trebuie să te pui mereu în locul acestor oameni. Atunci când vei înțelege intenția de căutare și de cumpărare, o să poți să creezi un conținut mai bun care să răspundă întrebărilor, oferind o rezolvare a problemelor acestor consumatori. 

Ce vreau să spun mai sus este că, prin campaniile SEO scopul este de a ajunge să-ți poziționezi site-ul mai sus în SERP obținând vizibilitate. Pe de altă parte, scopul UX este acela de a arăta profesionalismul și de a spori gradul de cunoaștere a brand-ului tău atunci când un utilizator ajunge pe site-ul tău.  

Elemente UX de luat in considerare

Elementele UX reprezintă un mix între un conținut bun, știința, arta, emoții și UX tehnic. Mai jos am schițat cele mai importante elemente care au un impact direct asupra optimizarii SEO și asupra experienței utilizatorului.

Title sau eticheta titlu

Title sau eticheta titlu precum <H1>, H2>, H3>, H4>, H5> si H6> ale unei pagini facilitează înțelegerea structuri respectivei pagini atât pentru utilizatori cât și pentru crawlerii Google.

Eticheta H1 trebuie utilizată o singură dată, deoarece aceasta informează atât utilizatorul cât și motoarele de căutare despre subiectul din respectiva pagină (este precum titlul unei cărți).

Etichetele H2 – H6 organizează și structurează pagina în sine, pot fi folosite de mai multe ori în pagină dar atunci când sunt folosite trebuie să se țină cont de eticheta H1.

Arhitectura site-ului

Arhitectura site-ului este un element important atât pentru utilizatori cât și pentru motoarele de căutare și actionează ca o foaie de parcurs.

Utilizatorii folosesc această foaie de parcurs pentru a găsi informațiile de care au nevoie pe site-ul tău și ar trebui să fie simplă și ușor de utilizat.
Meniul sau navigația într-un site trebuie să fie bine structurată cu un aspect curat.

Din punct de vedere SEO, o arhitectură bună a site-ului înseamnă ca Google să gasească și să indexeze paginile cu ușurința, în timp ce link juice va fi transmis de la paginile cu autoritate mare către cele care au o autoritate mai mică.

De aceea meniul unui site trebuie să fie ușor de înțeles de către utilizatori, colorile și fontul butoanelor de Call-to-action trebuiesc alese cu atenție. Pentru a crea un buton atrăgător asigurați-vă sa va asigurati ca paginile sunt la cel mult 4 clickuri distanță față de pagina principala a site-ului.

Viteza paginii

Un alt element care are un impact direct asupra optimizarii SEO și al UX este viteaza paginii. Nimănui nu-i place sa aștepte prea mult pentru ca o pagina să se încarce, deoarece dorim să obținem informațiile de care avem nevoie în cel mai scurt timp, simplu și eficient.

Timpul este prețios atât pentru noi oamenii cât și pentru motoarele de căutare precum Google, care dorește ca paginile din site să se încarce rapid, astfel încât utilizatorii să poată găsi rapid informațiile de care aceștia au nevoie.

De reținut: Dacă aveți o viteză bună de încărcare a paginii, atunci șansele ca site-ul tău să ajungă în primele rezultate ale căutării în Google cresc și în plus o viteză bună de încărcare a paginilor crește și traficul pe site.

Câteva modalități de îmbunătățire a vitezei de încărcare a paginii, sunt:

  • Alege o soluție de web hosting cu stocare SSD și NVMe
  • Folosește imagini de calitate și redu dimensiunea acestora prin comprimarea lor
  • Leveraging browser caching
  • Elimină formatele media cu redare automată
  • Investește într-un CDN (Content Delivery Network)
  • Folosește lazy loading pentru imagini și video
  • Folosește un plugin cache dacă folosești WordPress

Website compatibil cu dispozitivele mobile

Astăzi, majoritatea oamenilor accesează diferite tipuri de conținut de pe telefoanele mobile, fie că este vorba de un telefon mobil sau tabletă.
În prezent, este obligatoriu ca un site să arate și să funcționeze cum trebuie pe toate dispozitivele mobile iar din 2015 este considerat și un factor de clasare.

Un site care arată bine pe toate dispozitivele, se încarcă rapid, are o navigatie ușoară, imagini prezentabile și un conținut optimizat poate aduce după sine și multe avantaje.

UX Design are un impact asupra modului în care te vor percepe vizitatori

Site-ul este imaginea companiei tale în online ce spune utilizatorilor cât de profesionist sau autoritor sunteți. Atunci când practicile de UX design sunt bine implementate și testate, acestea vor dezvolta inevitabil încredere și autoritate pentru afacerea ta. De aceea site-urile care au un bun storyline, folosesc recenzii de la clienți sau au poze cu echipa, tind să genereze încredere în rândul utilizatorilor.

Un design simplu și coerent va ajuta la fel cum ajută și un ghid de stil (branding)  de la culori și fonturi, la distribuirea corectă a elementelor vizuale în site. 

Implementarea unui desing UX și a unor campanii SEO excelente sunt două elemente esențiale în clasarea mai sus în motoarele de căutare dar și pentru construirea unui brand puternic. 

Sfat: O abordare centrată pe utilizator te va ajuta enorm în construirea unei amprente digitale în online, mai multă autoritate pentru brandul tău, creșterea veniturilor și câștigarea mai multor oportunități de business.

Follow

Distribuie acest articol
Dacă nu ai timp acum să parcurgi acest articol, atunci poți să descarci acest ghid în format PDF pentru a-l citi mai târziu.
h1ryy

Comentarii

0 Comments

Continua sa citesti

Impactul COVID-19 asupra viitorului tehnologiei

Impactul COVID-19 asupra viitorului tehnologiei a accelerat adoptarea unor noi tehnologii digitale care vor avea un impact asupra vieții noastre pe termen lung. În doar câteva luni, criza COVID-19 a adus ani de schimbare în modul în care companiile din toate...

Totul despre brand, branding si rebranding

Scurt ghid de branding pentru afacerea ta. Doresti ca produsul tau sa fie preferat de clientii tai? Doresti sa-ti transformi primii tai cumparatori in clienti pe viata? Doresti sa-ti vinzi produsul intr-un mod unic si sa te distingi fata de competitorii tai? Atunci,...

MENU
OMUBO DESIGN