Despre SEO Tehnic
Acum că ai creat un bun conținut în baza cercetări cuvintelor cheie și ai optimizat acest conținut cu ajutorul practicilor on-page, este timpul să vorbim mai multe despre SEO tehnic. Cu ajutorul acestor tehnici ne vom asigura că atât cititorii cât și motoarele de căutare pot gasi conținutul creat de tine și îl pot înțelege.
Hai să începem!
Dacă nu ai timp acum să parcurgi acest articol, atunci poți să descarci acest ghid SEO în format PDF pentru a-l citi mai târziu.
Capitolul 6
SEO Tehnic

Ce este SEO Tehnic?
SEO Tehnic este procesul prin care se aduc optimizari unui sitecu scopul de a ajuta motoarele de cautare sa gaseasca, sa inteleaga si mai apoi sa indexeze paginile unui site.
De ce este important SEO Tehnic?
De multe ori procesul SEO tehnic este ignorat sau nu este implementat cum trebuie desi este unul dintre cele mai importante componente din optimziarea SEO. Poate va intrebati de ce.
Raspunsul este simplu. Chiar daca site-ul tau arata bine ca design, chair daca ai cel mai bun continut sau articole, daca acestea nu sunt gasite de motoarele de cautare, atunci le ai degeaba.
Cu ajutorul elementelor de SEO tehnic precum crawling, indexarea, arhitectura site-ului si multe altele, iti ajuti site-ul sa fie auzit si ascultat de catre motoarele de cautare.
Elementele ce tin de SEO Tehnic sunt:
- XML sitemaps
- Structura URL
- Canonical tags
- 404 pages
- 301 redirects
- Continut duplicat
- Hreflang
- Foloseste Schema
- Optimizare viteza site
- HTTPS
- Adauga site in Google Search Console
Google Search Console
Toți cei care fac SEO trebuie sa conecteze site-ul la Google Search Console pentru a face o analiza tehnica și de a intra în profunzimea construiri unui audit SEO.
Acest instrument oferit de Google te va ajuta sa identifici dacă site-ul ta funcționează vine în motorul de căutare, daca site-ul are penalizari, date despre CTR și multe alte date utile oricărui om de SEO.

Pentru a putea sa incepi sa folosesti GSC (Google Search Console), trebuie mai intai sa verificati site-ul dacă sunteți proprietarul. Eu recomand sa verificati proprietarul prin metoda Google Analytics, dar binenteles puteți sa faceți aceasta verificare și prin alte metode ca:
- Încărcarea unui fișier HTML in site
- Adaugarea unui Meta Tag in header
- Folosind Google tag Manager
- Asocierea unei înregistrări DNS cu Google

Optimizare Viteza Site
Optimizarea vitezei site-ului a devenit un factor de clasare a unui site, așa cum a anunțat Google public în Aprilie 2010 iar în Ianuarie 2018 au anunțat ca și viteza de încărcare pe mobil va fi un factor de clasare.
Tinand cont de cele menționate mai sus, optimizare viteza site a devenit un factor important în clasarea unui site in motoarele de căutare și se referă la viteza de încărcare a paginilor unui site.
Optimizarea vitezei de încărcare a unei pagini necesita o munca laborioasa, ce trebuie planificata, alocarea unor resurse semnificative, o execuție impecabilă, testare și o evaluare temeinică.
Sa fim sinceri – nimănui nu-i place un site lent. Dacă o pagina nu se încarcă în mai puțin de 3 secunde atunci mai mult ca sigur ca vizitatorul va părăsi imediat site-ul tău.
Sfaturi rapide:
1. Testează viteza de încărcare a unei pagini folosind instrumente ca:
- Page Speed Insights
- GTmetrix
- Webpagetest
2. Optimizare imagini, CSS si JS minification, HTML compression, GZIP compression și redu timpul de răspuns la nivel de server.
3. Alege un furnizor de hosting pentru domeniul tău respectabil și citește review-uri despre aceasta
4. Localizarea server-ului este de asemenea un factor de clasare important
5. Utilizează un Cache Plugin dacă folosești WordPress
Dacă paginile site-ului tău se încarcă greu, atunci noi cei de la Omubo Design te putem ajuta sa rezolvi aceasta problema cu ajutorul serviciilor noastre de optimizare viteza site.
Cum afectează viteza de încărcare a unei pagini, traficul, clasamentul și indexarea
Viteza de încărcare a unei pagini poate afecta în multe moduri traficul, clasamentul și indexarea site-ului tău și nu o sa bifez toate aspecte deoarece o sa avem în curand un articol care o sa vorbeasca mai pe larg despre tot ceea ce trebuie sa știi despre optimizarea vitezei de încărcare unui site.
O pagina care se încarcă lent poate influența SEO în multe felul, precum:
Timp scăzut petrecut pe site – care atrage o rata de respingere mare și utilizatori multumiti
Clasamentul site-ului in Google va avea de suferit deoarece atunci cand crawlerii motoarelor de căutare nu vor putea sa acceseze un site cateva zile sau saptamani, atunci cuvintele cheie asociate acelor pagini vor avea și ele de suferit.
Un site lent afectează indexarea paginilor deoarece Googlebot este și el afectat. Cum? Pai botii fac solicitări pentru a vizualiza pagina site-ului tau iar acest proces se numește crawling. Avand resurse și timp limitat, motoarele de căutare nu aloca fiecărui site în parte aceleași resurse. Și este și normal deoarece nu toate site-urile sunt egale ca autoritate și încredere. De aceea o pagina care se încarcă greu va afecta bugetul de crawling și deci efectul se va observa și în clasarea site-ului tau.
În imaginea de mai jos explic cum arată în mare un buget crawl.

Pentru magazinele online, care au sute și mii de produse și foarte multe pagini cu conținut duplicat, indexare este cheia pentru ca produsele din site sa fie vizibile în Google. De aici putem trage concluzia ca avand mai multe pagini indexate, atunci vom mai multe cuvinte cheie cu potențial ridicat de a fi clasate în motoarele de cautare, care atrag mai mult trafic pe site, trafic care poate aduce mai mulți bani pentru afacerea ta.
Dupa cum poti observa, optimizare vitezei de incarcare a unui site aduce multe beneficii atat pentru site cât și pentru afacerea în sine.

Optimizează site-ul pentru mobil
Dacă ați discutat vreodată cu cineva care lucrează în web design, atunci ști ca proiectarea unui site care rulează fără probleme pe toate dispozitivele este o treaba destul de greu de realizat.
Ce este optimizarea site-ului pentru mobil?
Optimizare site-ului pentru mobil este procesul de optimizare a unui site pentru dispozitivele mobile cu scopul de a oferi utilizatorilor cea mai buna experiența prin felul cum arată și funcționează un site.
Multe companii trec cu vederea acest aspect și nu realizeaza cat de important este atat pentru motoarele de căutare cat și pentru utilizator ca un site sa fie atragator, funcțional și sa se vada bine pe toate dispozitivele mobile.
Un site care nu funcționează și nu se vede bine pe mobil afectează într-un mod direct și SEO dar și percepția publicului despre afacerea ta.
Hai sa vedem de ce este atat de important ca un site sa fie optimizat pentru mobil.
De ce este importantă optimizarea site-ului pentru mobil?
- 70% dintre oameni își petrec timpul pe mobil – dacă utilizatorii își petrec atât de mult timp pe mobil, atunci de ce sa nu le oferi cea mai buna experiența?
- Un site optimizat pentru mobil imbunatateste opinia a peste 60% dintre oameni – prin optimizare SEO a unui site pentru mobil, te asigura ca oferi cele mai bune experiențe audienței care-și găsesc afacerea in online.
- 68% dintre utilizatori vor cumpara produse de pe un site optimizat pentru mobil – Un site bine optimizat pentru mobil va converti iar clienții vor fi mult mai tentați sa cumpere de la tine.
- 75% dintre utilizatori vor reveni pe un site care este optimizat pentru dispozitivele mobile – clienți multumiti, afacere prosperă. Plus ca, atunci cand un site funcționează și arată bine pe mobil cel mai probabil veți transforma un potențial client într-un client nou.
- Google “premiază” site-urile care sunt optimizate pentru mobil – atunci cand Google accesează un site cu crawlerele, acestea vor citi mai intai versiunea mobilă a unui site. Depinzand de cat de bine este optimizat pentru mobil, asta va afecta și clasamentul în motoarele de căutare.
Optimizarea site-ului pentru mobil ar trebui sa fie un must pentru dezvoltarea online a oricărei afaceri. Dacă dorești ca afacerea ta sa creasca cu ajutorul optimizari SEO, atunci ar trebui sa iei în considerare acest aspect extrem de important atât pentru utilizatorii care vor cauta afacerea ta online cât și pentru afacerea ta.

Sitemap
Sitemap-urile sunt importante pentru optimizarea SEO deoarece acestea ajută Google să înțeleagă mai bine structura site-ului și să găsească conținutul.
Există patru tipuri de sitemap-uri:
- XML Sitemap
- Video Sitemap
- Image Sitemap
- News Sitemap
În acest articol nu vom parcurge toate aceste tipuri de sitemap-uri deoarece o să le parcurgem pe fiecare în parte într-un articol viitor.
Ce este un sitemap HTML?
Un sitemap HTML este o pagina care conține o listă cu toate paginile din site-ul tău, inclusiv link-uri către aceste pagini. Așadar, atunci când Google accesează cu crawlere site-ul, este mult mai ușor să vă gasească conținutul.
Ce este un sitemap XML?
Un sitemap XML este un fișier XML încorporat care redirecționează Google pentru a găsi toate paginile relevante ale site-ului tău și poate fi considerat ca un manual de intrucțiuni pentru Google.
De ce ai nevoie de un sitemap pentru site-ul tău?
Un sitemap reprezintă un protocol folosit de webmasteri, foarte important din punct de vedere al optimizări SEO, deoarece acesta informează Google sau alte motoare de căutare ce URL-uri sunt disponibile pentru a fi indexate.
Acestea fiind spuse, Google găsește pagini web prin link-uri iar dacă într-un sitemap sunt incluse toate paginile ce conțin URL-uri site-ului tău, atunci cu siguranță că asta va ajuta.
Robots.txt
Ce este fișierul Robots.txt?
Robots.txt este un fișier mic creat de webmasteri pentru a instrui roboți motoarelor de căutare cum să acceseze cu ajutorul crawlerelor paginile din site. Acest fișier poate crea multe probleme deoarece are câteva funcții care nu par a fi importante dar care de fapt devine ceva extrem de important dacă nu sunt implementate cum trebuie.
Acest fișier spune un “Bun venit” motoarelor de căutare sau unui software numit bot sau spider. În acest fișier caută motoarele de căutare instrucțiunile lăsate de webmasteri pentru ele.

Fișierul Robots.txt spune motoarelor de căutare care sunt zone din site unde li se permite să copieze conținut și, mai important, le anunță unde sunt zonele din site unde spiderii nu au voie să acceseze, să descarce și să indexeze conținut.
Format de bază:
User-agent: [user-agent name]Disallow: [URL string not to be crawled]
Pentru mai multe informații despre fișierul robots.txt puteți accesa acest ghid util pus la dispoziție de Google.
Arhitectura site
Prin arhitectura site mă refer la cum paginile tale sunt organizate pentru a facilita navigarea între pagini. În altă ordine de idei, paginile site-ului tău ar trebui să se afle la câteva click-uri distanță una față de cealaltă.

Printr-o buna arhitectura, paginile din site-ul tau vor fi gasite de usor de motoarele de cautare si vor fi indexate.
O arhitectura buna a site-ului te va ajuta si sa-ti organizezi mai bine paginile de blog spre exemplu. Cu cat o pagina A este mai aproape de pagina de Start a site-ului, cu atat mai multe pagini se leaga de pagina A, acele pagini vor primi link-equity iar motoarele de cautare vor da o importanta mai mare pagini A.
Structura URL solidă
O structura URL solidă care urmează o organizare logică, iți va ajuta utilizatorii să știe mereu unde se află în site.
Exemplu: omubo.com/blog/articol
Mai jos sunt cele mai bune practici SEO cu privire la structura URL:
- Folosiți litere mici în structura URL-urilor
- Evită folosirea caracterelor sau a cuvintelor inutile
- Păstrează o structură simplă și sugestivă
- Folosește “-“ pentru a separa cuvintele din adresa URL
- Folosește cuvintele cheie vizate în adresa URL
O navigație breadcrumb este mega utilă atunci când vine vorba de optimizarea SEO, deoarece aceasta adaugă automat link-uri interne pentru sub-pagini sau categori.
Acest tip de meniu ajută utilziatorii să navigheze între pagini cu ușurință fară a mai apăsa butonul de “Back” al browser-ului oferind motoarelor de căutare înca un indiciu privind structura site-ului.
Adaugă Date Structurale -Schema
În ultimi ani datele structurale Schema au devenit din ce în ce mai importante în optimizarea SEO deoarece acestea sunt foarte folosite de Google în rezultatele căutări.
Ce sunt date structurale sau schema
Date structurale sau schema sunt bucați de cod pe care tu îl adaugi în anumite pagini din site cu scopul de a ajuta crawleri motoarelor de căutare să înteleagă mai bine contextul conținutului respectivei pagini.
Folosirea acestui tip de cod în paginile din site poate îmbunătății considerabil CTR-ul .
Repară erorile HTTP
Erorile HTTP sunt diferite și pot apărea în orice site, de aceea fiind important ca aceste erori HTTP să se rezolvate imediat deoarece acestea pot bloca boții să-ți descopere paginile din site.
Cele mai întâlnite tipuri de erori HTTP sunt:
- Eroarea 404 – Acest tip de eroare spun utilizatorilor că pagina respectivă nu a fost gasită deoarece acea pagina ori a fost ștearsă ori ei au scris greșit adresa pagini. Întotdeauna este bine ca această pagina 404 să aibă un design atrăgator pentru a ține utilizatori în site.
- 301 Redirects – se trimite permanent traficul de la un URL la altul
- 302 Temporary Redirects – Se trimite temporar traficul de la un URL la altul
- Eroarea 403 – Îl întâlnim atunci când o pagină accesată de către un utilizator este restricționată ori datorită permisiuni de access ori pentru că sunt probleme la nivel de server.
- Eroarea 500 Internal Server Error – O întâlnim atunci când sunt probleme la nivel de server și acesta nu poate livra conținutul site-ului către utilizator.
HTTPS vs. HTTP
Ce este HTTP?
HTTP înseamnă Hypertext Transfer Protocol și permite comunicarea între diferite sisteme, fiind folosit pentru a transfera date de pe un server către browser și permite utilizatorilor să vizualizeze paginile web.
Ce este HTTPS?
HTTPS înseamnă Hyper Transfer Protocol Secure, asta traducandu-se în informații criptate de la browser la server. Dacă prin folosirea protocolului HTTP informațiile pot fi furate cu ușurință, protocoalele HTTPS remediază acest lucru prin folosirea unui certificat SSL (Secure Sockets Layer), care ajută la crearea unei conexiuni criptate, sigure între browser si server. Astfel, informațiile sunt protejate.
Atunci când introduci o adresă web în browser, poți observa că acea adresa URL poate fi de forma:
- https:// sau
- http://
Deoarece foarte multe site-uri folosesc formatul http://, în 2014 Google a recomandat ca toate site-urile să folosească formatul https://.
Dar de ce este important ca site-urile să folosească HTTPS?
Dacă te uiți la poza de mai sus vei înțelege că protocolul HTTPS are un mare avantaj, adică folosirea certificatului SSL-ului conferă securitate site-ului tău.
Acestea fiind spuse folosirea protocolului HTTPS este important pentru SEO deoarece:
- Conferă încredere utilizatorilor -deoarece comunicările sunt criptate, informațiile vizitatorilor precum parole, informațiile cardului de credit, istoric vor fi protejate.
- Site-ul tău va crește în clasamentul motoarelor de căutare
- Folosirea Google Analytics este mai eficientă
- Eligibilitate în crearea unor pagini AMP
Canonical Tags
Ce sunt Canonical Tags?
Canonical Tags sau eticheta canonica sunt de forma rel=”canonical” și reprezintă un fragment de cod HTML care definește versiunea principală a unei pagini, atunci cand ai pagini duplicate, aproape duplicate sau similare.
Cu alte cuvinte, acest cod HTML va specifica ce versiune a conținutului este cea principală și prin urmare care trebuie indexată.
Exemplu:
<link rel = ”canonical href =” https://www.someurl.com/somepage ”>
De ce sunt importante Canonical Tags?
Utilizarea corectă a Canonical tags / etichete, îmbunătățește rezultatele SEO pentru site-ul tău. Nimănui nu-i place să vadă două informații identice pe un site nu? De aceea, nici Google nu agreează conținutul duplicat al unui site din mai multe motive, precum:
- Nu va ști ce versiune a pagini să indexeze
- Nu va ști dacă să împartă “link equity” între mai multe versiuni sau să îl folosească pentru o singură pagină
- Nu va ști ce versiune să claseze în motorul de căutare
Distribuie acest articol

Comentarii
0 Comments