fbpx

Optimizare SEO Off-page

by | 9 Dec, 2020

Aboneaza-te la newsletter

Alaturati-va oamenilor de marketing care primesc informatii valoroase, strategii si sfaturi despre marketingul digital direct in casuta lor de email.

We wont spam you, Promise

 Despre optimizarea SEO Off-page

Acum că ai creat un conținut bun ce răspunde întrebărilor oamenilor, este căutat de oamenii si care este înțeles de motoarele de căutare, este timpul să trecem la crearea autorității prin obținerea de link-uri de pe alte website-uri. Acest lucru va aplifica eforturile tale de până în crearea de conținut și te va ajuta să-ți crești reputația.

Hai să începem!

Dacă nu ai timp acum să parcurgi acest articol, atunci poți să descarci acest ghid SEO în format PDF pentru a-l citi mai târziu.

Capitolul 6

Optimizare SEO Off-page

Link Building

off page optimization

Optimizare Off-page SEO sau link building nu constă doar în crearea de link-uri.

Ce este optimizarea SEO Off-page?

Optimizarea off-page SEO se referă la tehnici care le poți folosi pentru a îmbunătăți clasamentul site-ului tau în motoarele de căutare (SERPS) și are legatură cu implementare unor metode de promovare a unui site care au loc în afara site-ului tău.

Dacă ești prea ocupat cu afacerea ta pentru a putea să te mai implici în derularea unor campanii off page SEO, atunci agenția noastră de marketing online te poate ajuta în tot ce presupune o campanie de optimizare SEO off page.

Ce este Link Building?

Link Building este metodă de construire de hyperlink-uri unidirecționale către un site care au ca scop îmbunătățirea clasări și a vizibilității în motorul de căutare.
Link Building este cea mai importantă și eficientă tehnică de optimizare Off-page SEO prin care poți obține link-uri de pe alte site-uri către site-ul tău.
Din punct de vedere tehnic, backlink-urile sunt hyperlinkuri care au scop navigarea între site-uri. Deci poate suna ușor de realizat, această tehnică este cel mai dificil de implementat în procesul optimizare SEO și implică utilizarea unor strategii care variază în dificultate.

În imaginea de mai jos am încercat sa simplific puțin ceea ce este un backlink.

Ce este un hyperlink?

Un hyperlink este un cuvânt, o frază sau o imagine pe care poți face clic și vei fi apoi redirecționat către un alt document, secțiune, pagină, articol, etc.

De ce este atât de important link building pentru SEO?

Pentru a explora noi site-uri, Google folosește link-uri, iar prin acest major factor de clasare, stabilește clasamentul general al unui site în SERPS.

De reținut: Pentru motoarele de căutare precum Google este foarte importantă calitatea link-urilor și nu cantitate.

Backlinks sau inbound links sunt importante pentru:

Vizibilitate: vizitând pagini în mod frecvent, Google găsește noi link-uri. Trebuie să știi că Google vizitează site-urile populare mult mai frecvent și de aceea ar fi o idee bună să obții link-uri de calitate de pe aceste site-uri cu autoritate.
Clasamentele: link-urile sunt extrem de valoroase în procesul de optimizare și reprezintă un factor puternic în clasamnetul siteurilor web.
Totuși, nu toate link-urile sunt egale și depinde de autoritate site-ului respectiv.
Trafic: backlink-urile pot fi o sursă de trafic pentru site-ul tău. Când cineva citește un articol de pe un site și face clic pe un link care îl redirecționează către site-ul tău atunci caștigi trafic.

Câte tipuri de backlink-uri există?

Există două tipuri de backlink-uri:

  • Dofollow backlinks
  • Nofollow backlinks

Dofollow backlinks

Dofollow backlinks sunt cele mai valoroase și cele mai des întâlnite.

Formă: <a href=”https://yourwebsite.ro”>acest link</a>

Exemplu: Atunci când pui un dofollow link pe site-ul tău, îi spui lui Google că acest link este organic, că site-ul țintă nu a cumpărat respectivul link și că tu garantezi conținutul de calitatea de la celălalt capăt al link-ului.

De reținut: Linkurile dofollow spun motoarelor de căutare că acel conținut de la celălalt capăt al link-ului este important, relevant și că ar trebui să fie remarcat.

Nofollow backlinks

Nofollow backlinks nu sunt atât de comune și după cum bine credeți nici nu sunt atât de valoroase precum dofollow backlinks. Pur și simplu, cuvântul nofollow spune motoarelor de căutare “Don’t follow this link”
Ele sunt folosite pentru a spune motoarelor de căutare să ignore un link.

Formă: 

<a href=”https://yourwebsite.ro” rel=”nofollow”>acest link</a>

Deoarece procentul de link-uri dofollow versus nofollow va fi variat într-un site, Google dorește să vadă un mix bun din ambele pentru a crea un profil de link sănătos.

Anchor text

Anchor text este textul pe care poate fi făcut click a unui link și reprezintă un semnal de clasare.

Exemplu: Să presupunem ăa obții un link bun către site-ul tău de pe un site din nișa ta cu următorul anchor text: “blackfriday 2020”.
Atunci când Google va vizita această pagina va înțelege că acest site folosește un anchor text denumit “blackfriday 2020” și că pagina la care se conectează sau face referire trebuie să fie despre “black friday 2020”.

Important de reținut: Aceste anchor texte care conțin cuvinte cheie au fost super abuzate și atunci cand creezi multe anchor texte cu o potrivire exactă, Google va începe să le perceapă drept SPAM.

 Totuși, prin diversificarea acestor anchor text și utilizarea unor cuvinte cheie diferite, nume de brand sau termeni generici, Google le va percepe ca fiind naturale și nu vor fi considerate manipulative sau SPAM.

Ce înseamnă un backlink de o foarte bună calitate?

După cum am menționat mai sus, nu toate backlink-urile sunt considerate egale. Astfel, Google ține cont de mai mulți factori atunci când etichetează un backlink ca fiind de “foarte bună calitate”.

Acești factori sunt:

Autoritatea domeniului – backlink-urile de foarte bună calitate provin binențeles de pe site-uri cu autoritate și de încredere. Atunci când un site cu autoritate are link-uri care duc către site-ul tău, Google înțelege că site-ul tău are ceva important de spus în respectiva industrie / nișă, este relevant și poate fi considerat de încredere.

Relevanță – Toate motoarele de căutare doresc sa ofere relevanță în căutări atunci când un utilizator căuta ceva anume. De aceea, relevanța unui backlink poate fi dată în baza unei relevanțe contextuale, a conținutului, a site-ului de conectare, etc.

Trafic – backlink-urile adaugă un plus de valoare unei pagini, direcționând vizitatorii către o altă resursă importantă și valoroasă, relevantă și de încredere pentru cititor. Dacă aceste link-uri sunt poziționate corect într-o pagină, inevitabil va aduce mult mai mult trafic către site-ul țintă.

Unicitate – acest factor este extrem de important, deoarece unicitatea unui link crește atunci când este dificil pentru competitorii tai să obțină un link de la sursa respectivă.

strategii link building

Strategii Link Building

Guest Blogging – scrie articole pe alte site-uri

Ce este Guest Blogging sau Guest Posting?

Guest posting se referă la scrierea și publicarea de conținut pe un alt blog (adică guest post), unde lași unul sau mai multe linkuri către site-ul tău.

Un link pe un guest post ar trebui să arate natural și ar trebui sa fie bine proporționat, după cum urmează:

  • 25% potrivire exactă
  • 40% URL gol sau nume brand
  • 35% tipuri de cuvinte cheie care se potrivesc expresiei/contextului

De reținut: Mulți proprietari de bloguri percep o taxa pentru publicarea unui articol la ei pe blog, în timp ce alții preferă să-l publice gratuit.

Avantajele Guest posting

Dacă scrii un articol bun, pe un blog foarte cunoscut, îți poți crește traficul pe site atrăgând cateva mii de vizitatori organic.

Backlinkuri de la competitori

Dacă faci o cercetare atentă a profilului de backlinks al competitorilor tăi, vei observa că aceștia au unele backlinkuri de care ai putea să te folosești pentru a crește notorietatea site-ului tău. Cum?

Folosind această metodă și o bună strategie poți crea spre exemplu articole mai bune decât concurența ta, apoi iei legatura cu proprietarii acelor site-uri și le propui să se conecteze la site-ul tău în schimb.

Sfat: Atunci când contactezi proprietarul unui site prin email, cere să înlocuiască backlink-ul concurentului tău cu ale tale sau să adauge backlink tău ca sursă suplimentară la articol.

 

Strategia broken link

Adoptând strategia broken link gasești broken links pe alte site-uri și le poți oferi proprietarilor conținutul tău la care acestia să se conecteze, deoarece tu vei adăuga valoare pe acel site.

Un broken link apare atunci când locația unei pagini se schimbă sau cineva scrie greșit link-ul tău, aceste link-uri returnând binențeles eroarea 404 în pagină.

Backlinkuri Social Media

Canalele de socializare precum Facebook, Linkedin sau Instagram au devenit foarte populare în zilele noastre și reprezintă o bună sursă de promovare a conținutului tău. Poți face share pentru acest conținut, să-l promovezi, să creezi conexiuni, să faci share al unui update, să comentezi la un post, etc. Procedăm astfel, îți poți optimiza profilul de backlinks și îți poți obține un boost în engagement.

Articole PR -Relații Publice

Această strategie implică crearea de conținut de o foarte bună calitate, în general acesta este scris de scriitori profesionisti, ca mai apoi să publici acest conținut / articol pe principalele site-uri de știri cu unul sau două linkuri către site-ul tău. Aceasta metodă este una scumpă, iar bugetul trebuie să fie unul pe măsură.

De reținut: Atunci cand dorești să publici un comunciat de presă pe un site de știri, oferă-i jurnalistului subiecte interesante despre care să scrie.
Un jurnalist trebuie să aducă trafic pe respectivul site de știri și ei sunt mereu în căutare de subiecte interesante despre care să scrie. Pentru ca tu sa-i stârnești interesul poți încerca următoarea abordare, care poate funcționa și te poate scăpa de plata pentru acea apariție.

Cum ar trebui să propui un titlu de articol unui jurnalist?

Trebuie mai întâi să faci o cercetare pentru acel titlu de articol și să decizi dacă acest subiect îi poate stârni interesul
Povestea despre care el trebuie să scrie nu trebuie să aibe neapărat legătura cu tine
Folosește o abordare de genul “ Salut, uite noi am realizat ceva interesant / am creat ceva interesat și considerăm că cititorii tăi ar fi interesați și curioși să afle mai multe “.

Obțineți backlinks de pe forumuri, site-uri de întrebări și răspunsuri, etc.

Aceste link-uri sunt de obicei “nofollow” sau nu sunt de calitate. Dacă participi activ la anumite discuții pe un forum sau pe bloguri relevante pentru industria din care faci parte, și adaugi un plus valoare acestor discuții, atunci poți lasă un link relevant către site-ul tău sau către un articol de pe site-ul tău care are legătură cu subiectul.

Penalități

Singura penalizare adavărată o reprezintă o “acțiune manuală” întreprinsă de Google. Această acțiune manuală este luată de către un un reprezentant uman de la Google care a studiat site-ul tău și aplicată o sancțiune pentru încălcarea regulilor Webmaster Quality Guidelines.

Observație: Pierderea de trafic pe site din cauza actualizării algoritmului Google sau a devalorizării algoritmice nu este același lucru cu penalizarea.

Cele mai bune practici SEO pentru backlinks

Puteți urma / utiliza aceste practici SEO pentru backlinks pentru a crea o prezenta online puternică și un profil de backlinkuri puternic.

1. Creează un conținut excelent pentru cititorii tăi care să aibă potențialul de a fi împartășit și cu alte persoane.
Un articol de calitate oferă:

  • Valoare cititorilor
  • Soluții la problemele lor
  • Informații importante

2. Construirea de backlinkuri nu trebuie sa fie un task care să-l faci o singură dată și apoi gata, ci trebuie să reprezinte un efort continuu de a construi backlink-uri pentru ca afacerea ta să prospere
3. Evită backlinkurile din site-urile spam
4. Obține o amplasare bună a acestor backlink-uri pentru a vă aduce trafic pe site.

Follow

Distribuie acest articol
Dacă nu ai timp acum să parcurgi acest articol, atunci poți să descarci acest ghid în format PDF pentru a-l citi mai târziu.
h1ryy

Comentarii

0 Comments

Continua sa citesti

Impactul COVID-19 asupra viitorului tehnologiei

Impactul COVID-19 asupra viitorului tehnologiei a accelerat adoptarea unor noi tehnologii digitale care vor avea un impact asupra vieții noastre pe termen lung. În doar câteva luni, criza COVID-19 a adus ani de schimbare în modul în care companiile din toate...

Totul despre brand, branding si rebranding

Scurt ghid de branding pentru afacerea ta. Doresti ca produsul tau sa fie preferat de clientii tai? Doresti sa-ti transformi primii tai cumparatori in clienti pe viata? Doresti sa-ti vinzi produsul intr-un mod unic si sa te distingi fata de competitorii tai? Atunci,...

MENU
OMUBO DESIGN