Despre motoare de căutare
Asa cum am mentionat si in Capitolul 1, unde am aflat ce este SEO, de ce este optimizarea SEO importantă si cum functioneaza aceasta, în acest capitol vom discuta despre motoare de cautare si cum functioneaza acestea plus multe alte lucruri ce le vei gasi interesante.
Hai să începem!
Dacă nu ai timp acum să parcurgi acest articol, atunci poți să descarci acest ghid SEO în format PDF pentru a-l citi mai târziu.
Capitolul 2
Motoare de căutare

Ce înseamnă SERP?
SERP provine de la Search Engine Result Pages, adică rezultatele ce le oferă un motor de căutare atunci cand un utilizator face o interogare.
Cum poziționează Google un site?
Așadar, voi explica un pic despre cum Google clasează de fapt site-ul tău.
Gândește-te că accesați o pagină Google pentru a căuta ceva care vă interesează foarte mult. Faceți acest lucru scriind ceva în caseta de căutare, vorbiți (Alexa, Brizy, Cortana, Siri) sau pune-ti o întrebare. Apoi, parcă prin magie, în fața ochilor tai sunt afișate o serie de link-uri care te conduc către anumite pagini web unde este posibil sa gasesti răspuns la întrebarea ta.
Dar ce se află în spatele acestei magii?
Cum funcționează motoarele de căutare?
Majoritatea motoarelor de căutare precum Google, Yahoo sau Bing, se folosesc de crawlere pentru a construi un index și a găsi pagini noi pentru indexare.
Boți sau spideri se folosesc de o lista de URL-uri determinata anterior de crawls. Cand pe aceste URL-uri descoperă link-uri noi, cu ajutorul unor directive ca HREF sau SRC, ele adaugă aceste link-uri pe lista site-urilor ce trebuiesc indexate. După ce aceste acțiuni au fost făcute, toata informația este inmagazinata pe servere, apoi este organizată pentru a fi consumată. Apoi motoarele de căutare se folosesc de algoritm pentru a furniza consumatorilor cele mai relevante rezultate bazate pe cuvintele cheie folosite de ei în căutări.
Există trei termeni principali pe care trebuie să-i înțelegeți, precum:
- Crawling sau Descoperire de conținut
- Indexarea
- Algoritmul
Crawling
Google folosesc crawlere, cunoscute și sub denumirea de spiders, care scanează toate informațiile întregului site și apoi procesul se repetă la un moment dat pentru a vedea dacă acele pagini au suferit schimbări de conținut. Dacă au suferit schimbări, scanează din nou aceste pagini și actualizează informațiile.
Indexarea
Odată ce micul spider s-a agățat de o pagină web, copiază conținut iar copia pe care a făcut-o se întoarce la motorul de căutare unde va fi stocată într-o bază de date foarte mare. Această bază de date înseamnă o mulțime de servere unde toate informațiile sunt stocate și organizate pentru a oferi cel mai bun răspuns pentru utilizatori. Așadar, indexarea este procesul de organizare și stocare a informațiilor, care va fi servită utilizatorilor într-un mod rapid și relevant.
Algoritmul
După crawling și indexarea conținutului, următoarea parte este algoritmul motorului de căutare. Scopul său este de a prezenta utilizatorului conținut relevant și de înaltă calitate, care să răspundă nevoilor căutărilor lor.
Ce este Google Quality Rater Guidelines?

În continuare va trebui să înțelegem ce este Google Quality Rater deoarece acesta parte este de cele mai multe ori ignorată deci are un impact destul de mare în SERPS ( Search Engine Results Pages).
Asadar.
Îndrumări de evaluare a calității sau Google Quality Rater
Pentru a afla ce caută acești evaluatori atunci când analizează rezultatele, trebuie să parcurgem următoarele puncte:
- Intenția interogării
- Semnale de credibilitate (cunoscute sub numele de E-A-T)
- Calitatea conținutului, paginii și site-ului
- Your Money or Your Life Pages or YMYL Pages
Quality Raters urmează un document lung publicat în ianuarie 2020 care explică în cele 168 de pagini, ce stabilește un rezultat bun și ce ar trebui să caute evaluatorii pentru a identifica rezultatele proaste.
Mai jos vom arunca o scurtă privire de ansamblu a ceea ce caută evaluatori Google pentru a identifica conținut de calitate.
Intenția interogării
Atunci când evaluatorii se uită la rezultatele căutării, ei rămân concentrați asupra intenției utilizatorului, pentru a oferi cele mai bune soluții pentru utilizator. Atunci când Google recomandă un anumit tip de conținut utilizatorilor găsind o soluție la problemele lor, acel conținut trebuie să aducă valoare acelor utilizatori.

Semnale de credibilitate (cunoscute sub numele de E-A-T).
Ce este E-A-T?
E-A-T este un acronim utilizat de Google pentru a defini credibilitatea globală a unui site web și înseamnă expertiză, autoritate și încredere.
Această evaluare esențială joacă un rol important în actualizările Google și afectează site-urile YMYL (Money Your Life) cu probleme E-A-T.
Componentele E-A-T
- Expertiză – Această componentă este foarte importantă pentru site-urile medicale, juridice sau financiare, deoarece prin „expertiză” trebuie să arăti abilitatea creatorului și să-l menționezi în conținutul tau
- Autoritate – se referă la site-ul în sine și include recenzii, date de acreditare, mărturii etc.
- Încredere – trebuie să arătați utilizatorului tău. că poate avea încredere în site-ul tău și implică calitatea site-ului și factori precum securitatea site-ului.
Ce știm despre E-A-T?
- E-A-T nu este un algoritm E-A-T se bazează pe link-uri și mențiuni de pe site-uri cu autoritate și nu este un algoritm în sine. Algoritmi Google caută semnale și mențiuni atât pe site cât și în afara site-ului pentru a ajunge la un scor de clasament.
- E-A-T nu este un factor de clasare
- Construirea E-A-T necesită timp și efort
Este important să vă măriți brandul prin îmbunătățirea încrederii pe care utilizatorii tai ti-o ofera atunci când au încredere în site-ul tău, în marca ta sau încrederea arată în calitate de autor.
- Adăugarea biografiilor de autor în postările de pe blog nu este un factor de clasare
Este o practică bună să adăugați biografii ale autorului la postarile tale din blog pentru a îmbunătăți E-A-T, dar trebuie să fii atent ca persoanele care scriu articolele tale de blog sa fie experți în domeniu și știe exact despre ce vorbesc în articolul respectiv.
- Nu toți proprietarii de site-uri trebuie să se concentreze pe E-A-T
Pagini YMYL
YMYL este acronimul pentru Your Money Your Life și este un concept introdus de Google pentru evaluatori de calitate. Conform Ghidurilor Google, acest termen descrie orice conținut de pagină care poate influența sănătatea, fericirea, siguranța sau stabilitatea financiară a cuiva.
Industriile incluse în YMYL sunt:
- eCommerce
- site-uri financiare
- sănătate
- legal
- știri
Important: asigură-te că pe site conținutul este de calitate și îi va ajuta pe oameni, oferindu-le răspunsuri de calitate sau soluții și nu le va face rău.
Conținut de calitate, pagină și site
Este simplu.
Google dorește să ofere utilizatorilor săi cea mai bună experiență de utilizare (UX), iar evaluatorii de calitate monitorizează cu atenție raportul dintre cantitatea și calitatea conținutului, navigarea și designul receptiv / responsive.
De asemenea, evaluatorii vor suna alarma atunci când conținutul este de o calitate slabă sau nu are credibilitate sau induce în eroare utilizatorii.
Google va exclude acest tip de conținut care va face mai mult rău decât bine utilizatorului.
Atenție la aceste considerente legate de Google Quality Rater Guidelines
Factori de clasare on page și off page
După cum am menționat mai sus, există peste 200 de factori prin care Google pentru îți clasifica site-ul. Dar care sunt cei mai importanți factori pe care se vor concentra și vor face diferența în clasament? Am împărțit cei mai importanți factori de clasament în două mari categorii care pot conduce la succes atât pentru căutători cât și pentru motoarele de căutare.
- Factori de clasare On-page
- Factorii de clasare off-page
1. Factori de clasare on-page
Acești factori de clasare pe pagină se împart în:
Conţinut
- Conținut de calitate – Toate paginile trebuie să fie bine scrise și să aibă un conținut de calitate specific nișei.
- Media – ai știri valoroase, videoclipuri, imagini, infographic etc.?
- Cercetarea cuvintelor cheie –trebuie să cercetați cuvintele cheie pe care oamenii le pot utiliza pentru a găsi conținutul tău de calitate
- Răspunsuri de conținut – conținutul sau răspunde la întrebările de căutare ale utilizatorilor?
- Secțiune de cuprins – este indicat sa incluzi la începutul articolului tău un cuprins pentru a ajuta cititorul să înțeleagă mai bine despre ce este vorba în articol. Un alt bonus ar mai fi ca mai poți folosi cuvintele tale cheie H2, H3 în acest cuprins.
- Lungimea conținutului ar trebui sa fie de peste 1200 de cuvinte deoarece acesta va fi mai relevant pentru Google
- Densitatea cuvintelor cheie este folosită de Google pentru a determina topicul unei pagini sau articol
- LSI (Latent Semantic Indexing)
HTML
- Meta title / Title Tag – eticheta de titlu trebuie să conțină cuvinte cheie relevante pentru subiectul prezentat
- Etichetele antetului / Header Tag –asigurați-vă că titlurile și subtitlurile utilizează aceste header tag-uri cu cuvinte cheie relevante
- Etichetă meta descriere / Meta Description Tags – descrie despre ce este vorba în pagina utilizând tag-uri de meta descriere și poate influența CTR ( Click Through Rate) într-un mod pozitiv.
- Cuvinte ascunse – asigurați-vă că designul sau culorile textului nu ascund cuvintele pentru care doriți să fie găsite paginile.
- Keyword stuffing – asigură-te că nu utilizezi repetarea inutilă a cuvintelor sau frazelor, folosind cuvinte cheie care nu sunt relevante pentru subiectul paginii sau adaugand cuvinte care nu sunt în context.
Arhitectură
- Mobile friendly –< site-ul tău trebuie să funcționeze bine pentru dispozitivele mobile
- Optimizarea vitezei – paginile site-ului se încarcă rapid?
- HTTPS – site-ul trebuie să asigure o conexiune sigură pentru vizitatori
- Adrese URL prietenoase – adresele URL ale site-ului trebuie să conțină cuvinte cheie care au legatura cu subiectul paginii
- Crawl – asigurați-vă că motoarele de căutare pot „accesa” cu ușurință paginile site-ului
Factorii de clasare off-page
Factorii de clasare off-page ii putem imparti in:
Social
- Acțiuni sociale – acestea au legătură cu cât de mult este distribuit conținutul tău pe rețelele de socializare
- Reputație – câte persoane de pe rețelele de socializare îți împărtășesc conținutul
Link-uri
- Link-uri de calitate – asigura-te că link-urile provin de pe site-uri web de încredere și respectate
- Număr de link-uri –câte domenii sunt conectate la site
- Relevanța link-urilor – se recomandă ca site-urile care se leagă prin link-uri cu site-ul tău să fie în aceeași nișă deoarece are o valoare mai mare decat un link de pe un site dintr-o nișă irelevanta.
- Link Spam – nu creați link-uri prin a spama anumite forumuri, bloguri sau alte locuri de pe web
- Linkuri plătite – nu cumpărați link-uri pentru o clasare mai bună
- Vechimea link-ului– cu cat este mai vechi cu atat îi crește și valoarea
- Diversitatea profilului de linkuri – pentru a nu atrage atenția echipe anti-spam de la Google ar fi o idee buna sa nu te bazezi pe un singur tip de link ( comentarii pe blog, advertoriale, forumuri,etc.)
Încredere
- Autoritate –< seamănă foarte mult cu pagina PR. Link-urile, distribuirile sau alți factori de încredere dau autoritate paginilor tale?
- Engagement – asigură-te că vizitatorii petrec timp de calitate citind conținutul tău
- Referințe – valideaza-ti afacerea ca fiind de încredere, prin listarea NAP-ului (numele companiei, adresa, numărul de telefon) pe site-urile web de înaltă autoritate.
Călătoria utilizatorului în utilizarea motoarelor de căutare
Pentru a oferi cea mai bună experiență pentru utilizatori care caută informații sau produse sau chiar comandă ceva de pe internet, o campanie SEO trebuie să fie prietenoasă atât cu motoarele de căutare, cât și cu utilizatorii.
În imaginea de mai jos am descris călătoria clientului.
- Principiile intenției utilizatorului
- Am nevoie de o informații, soluție, răspuns
- Căutați cu un cuvântul cheie specific pentru a obține informația respectivă
- Trecând la primele rezultate
- Faceți clic pe unul sau mai multe site-uri web
- Deschide site-ul și vezi dacă informațiile sunt cele de care am nevoie
- Voi vedea mai multe rezultate pe prima pagina SERP sau îmi schimb interogarea de căutare.
Cum clasificăm interogările de căutare
Intelegerea clasificari diferitelor interogari de cautare si cum sa-ti structurezi strategia continutului in jurul acestora te va ajuta sa obtii cresteri in trafic pe site.
Dacă vei înțelege ce cauta oamenii și ce gen de termeni folosesc în cautarile lor în motoarele de căutare, vei putea crea conținut excelent în jurul acestor termeni de căutare.

Ce sunt interogările de căutare?
Interogările de căutare sunt cuvinte, fraze sau combinatii de cuvinte cheie folosite de utilizatorii motoarelor de căutare pentru a găsi informațiile de care au nevoie.
Exista 3 tipuri de interogări de căutare:
- Informaționale
- Navigaționale
- Tranzacționale
În acest tip interogare de căutare, utilizatorul știe deja încotro să meargă.
Exp: Să spunem că trebuie să rezervați un bilet de avion pentru a zbura undeva și știți exact cu ce companie aeriană doriți să zburați. Valoare de trafic mare.
Întrebări de căutare informațională
Această interogare de căutare reprezintă 90% din interogările de căutare online. Aici utilizatorii caută informații. Valoare de trafic medie.
Interogări de căutare tranzacționale
Acestea sunt persoanele care sunt gata să facă un pas înainte și să meargă mai departe cu tine sau cu afacerea ta. Un utilizator care dorește să efectueze o tranzacție cu afacerea ta, pentru a încheia un contract cu tine. Aici traficul este mare.
Distribuie acest articol

Comentarii
0 Comments