Despre cercetare cuvinte cheie
Acum că am înțeles mai bine din capitolul anterior cum funcționează motoarele de căutare, este timpul să trecem la cercetarea cuvintelor cheie. În acest capitol vei învăța ce cuvinte cheie să țintești pentru conținutul tău pentru ca acesta să satisfacă atât motoarele de căutare cât și utilizatorii.
Pentru a ajunge la o listă de cuvinte cheie, trebuie mai întâi să înțelegi mai bine piața și modul în care utilizatorii îți poate căuta conținutul, serviciile sau produsele vândute.
Atunci când cercetarea cuvintelor cheie este facută cum trebuie, datele oferite de această cercetare te vor ajuta să-ți răspunzi la anumite întrebări precum:
- Ce caută publicul tău țintă?
- Câți oameni caută?
- În ce format doresc utilizatorii să le fie livrate informațiile?
Hai să începem!
Dacă nu ai timp acum să parcurgi acest articol, atunci poți să descarci acest ghid SEO în format PDF pentru a-l citi mai târziu.
Capitolul 4
Cercetarea cuvintelor cheie

Primul pas în procesul de search engine optimization il reprezinta cercetarea cuvintele cheie si este un pas crucial pentru a crea un conținut excelent pentru site-ul tau. Prin acest proces, vei descoperi cât de dificil va fi să-ți depășești concurenții de top din prima pagină de căutare Google pentru cuvantul cheie pe care dorești să îl clasifici. Este foarte important ca acest proces să aibă loc, deoarece, dacă este realizat ca la carte, s-ar putea să găsiți câteva cuvinte cheie ce nu sunt vânate de nimeni și să profiți de acest lucru..
Deci, cum faci cercetarea cuvintelor cheie?

Ce este un cuvânt cheie?
Un cuvânt cheie este un cuvânt pe care îl vizităm pentru o campanie SEO.
Practic asta este un cuvant cheie.
Ce este cercetarea cuvintelor cheie?
Cercetarea cuvintelor cheie este procesul prin care descoperiți cuvinte, expresii – denumite cuvinte cheie – pe care oamenii le folosesc în motoarele de căutare precum Google, Bing sau Youtube.
Cuvintele cheie sunt alcatuite din termeni de marcă și termeni fără marcă. Cuvintele cheie pot fi un singur cuvânt sau pot fi alcătuite din mai multe cuvinte dintr-un șir de cuvinte cheie. Cuvinte cheie mai lungi de obicei au o concurență mai mică și sunt numite long tail keywords.
După cum am menționat, unele cuvinte cheie au o concurență ridicată, unde ar fi aproape imposibil să te clasezi pe prima pagina, iar unele cuvinte cheie au o concurență foarte scăzută, iar clasare pe prima pagina ar trebui să fie destul de ușor de realizat.
De obicei, cuvintele cheie cu concurență mai mare vor fi cuvintele care au un volum de căutare mai mare, iar cuvintele cheie cu concurență mai mică vor avea un volum de căutare mai mic.
Acum, ar fi ideal sa clasezi cuvinte cheie care au o concurență moderată / medie și un volum de căutare moderat.
De ce cercetarea cuvintelor cheie este importantă pentru Optimizare SEO?
Primul pas al oricărei campanii de optimizare SEO îl reprezintă cercetarea cuvintelor cheie. Cercetarea cuvintelor cheie are un impact direct asupra oricărei alte sarcini SEO pe care o efectuati ca promovarea conținutului, email marketing, on-page SEO, etc.
Atunci cand aceasta cercetare este făcută cum trebuie, atunci cand o sa ai o lista de cuvinte cheie importantă pentru nișa ta o sa observi ca începi să-ți înțelegi mai bine publicul tinta. Dacă te întrebi cum te poate ajuta cercetarea cuvintelor cheie sa-ti intelegi publicul tinta, atunci răspunsul este unul simplu. Aceasta îți oferă informații despre ceea ce căuta clientul tău ideal în motoarele de căutare, oferindu-ti exact cuvintele și expresiile folosite.
Acum, ar fi ideal sa clasezi cuvinte cheie care au o concurență moderată / medie și un volum de căutare moderat.

Unde găsesc cuvinte cheie?
Metoda 1: Brainstorming
Chiar înainte de a începe să-ți creezi site-ul, este foarte important să faci un brainstorming și să te gândești la toate cuvintele cheie specifice nisei tale pentru care ai dori să te clasifici. Scrieți aceste cuvinte cheie pe o bucată de hârtie. După ce ați terminat, puneți aceste cuvinte cheie într-un Excel.
Să presupunem că ești un producător de teniși handmade.
Întreaba-te ce/ cum caută oamenii pe Google pentru ati descoperi produsele sau serviciile. Astfel, încerci să te gândești la ce ar putea să caute clientul tău pe Google atunci când acesta căuta ceva de încălțat.
Dacă mă gândesc puțin la subiecte, pot să “storc” câteva cuvinte cheie:
- Adidași handmade
- Pantofi handmade în România
- Teniși Handmade
- Produse handmade românești
Recomandare: introduceți și această listă de cuvinte în Excel-ul deja creat.
Metoda 2: Sugestii Google și Youtube
Utilizând lista de mai sus, accesează Google și scrie primul cuvânt cheie și vezi care este primul grup de cuvinte sugerat. Google îți va sugera mai multe cuvinte cheie pe care trebuie să le copiezi și să le adaugi în Excel-ul tău.

Repetați acest proces folosind și YouTube.

Metoda 3: Găsiți cuvinte cheie utilizând Google Keyword Planner
Paşi în găsirea de cuvinte cheie folosind Google Keyword Planner :
- Creeaza un cont Google Adwords și deschide-l
- Selectează opțiunea de a găsi cuvinte cheie noi
- Introdu câteva idei de cuvinte cheie
- >Apăsa butonul GET Started
- Apoi, fa click pe locație și selectați ce țară vizezi
- Apoi fă clic pe „Afișați idei înrudite în general”
- Aici poți alege dintre:
- Idei înrudite pe larg – returnează multe idei diferite de cuvinte cheie
- Idei strâns legate – aduce idei de cuvinte cheie mai relevante
- Fa clic pentru a selecta toate cuvintele cheie și apoi fă clic pentru a selecta „potrivirea exactă” din meniul vertical
- Fa click pe adăuga cuvântul cheie la un plan înainte de a face clic pe link pentru a vizualiza prognoza (forecast)
- Acum vei vedea toate ideile de cuvinte cheie și volumele lor exacte de căutare
- Din tabel fa click pe coloana „Clicuri” pentru a aduce cuvintele cheie cu cele mai multe căutări în partea de sus
- Descărca lista făcând clic pe butonul din partea dreaptă sus a ecranului.
Lucruri de luat în considerare
Planificatorul de cuvinte cheie Google nu-ți poate spune cât de dificil este să clasificați pentru un cuvânt cheie. Acesta este motivul pentru care am creat un Excel GRATUIT, care te va ajuta să găsești toate cuvintele cheie care se pot plasa mai ușor în căutări, avand un volum mare de căutare. Descarcă aceast Excel pentru a putea construi o strategie inteligentă de cuvinte cheie pentru afacerea ta.
Metoda 4: Instrumente pentru cuvinte cheie
Dacă o sa cauți pe Google free keyword tools, vei găsi foarte multe. Acestea o să-ți ofere sute de idei de cuvinte cheie ce le poți folosi imediat în procesul de optimizare SEO.
De Asemenea există instrumente de cuvinte cheie plătite care-ți vor oferi și alte bonusuri ca metricile SEO, idei și poți vedea pana și pentru ce cuvinte cheie se clasifica competitorii tai.
Puteți utiliza aceste instrumente pentru fiecare element al SEO.
Unele dintre instrumentele de cuvinte cheie plătite sunt:
- Ahrefs
- Semrush
- Moz
- KWfinder
Un alt instrument excelent este Answer The Public, noi folosim acest tool foarte mult în agenția noastră, deoarece generează automat sute de sugestii Google.
- Obține previziuni de trafic pentru cuvintele cheie țintă
- Generati o listă de cuvinte cheie LSI
- Selectați cuvinte cheie primare și secundare
- Alegeți cuvinte cheie cu volum mare de căutare
- Identificați cuvintele cheie pe care concurenții tău le clasează
- Etc.
Metoda 5: Pe alte platforme
Dacă nu ai un cont pe aceste platforme, atunci ar trebui să faceți acest lucru, deoarece aici vei găsi o mulțime de idei de cuvinte cheie care te vor ajuta în strategia de cercetare.
- Youtube
- Quora
Template Cercetare Cuvinte Cheie
♦♦♦ Pentru te ajuta în procesul de cercetare cuvinte cheie și pentru a mai simplifica puțin acest proces, am creat pentru tine un template cercetare cuvinte cheie pentru a-l folosi în noul tău proiect. Acesta te va ajuta să creezi o listă de cuvinte cheie dar te va ajuta și să alegi ce cuvinte cheie să targhetezi.
Metrice cuvinte cheie
Fiecare expert SEO are propriile metrice preferate pentru a cercetarea cuvintelor cheie. Unii se uită doar la volum, în timp ce alții privesc Dificultatea cuvintelor cheie (Keyword Difficulty). Este esențial să știi exact ce înseamnă fiecare dintre aceste valori pentru a putea prioritiza cuvinte cheie cu care vei merge la drum în continuare.
Adesea, aceasta este diferența între o campanie SEO de succes și o pierdere de bani câștigați cu greu.
Poți aduna aceste date de keyword metrics și să le transformați în vizite pe site. Spre exemplu, degeaba folosești Google Analytics pentru a aduna date importante despre site-ul tău dacă nu folosești aceste date într-un mod inteligent.
Ce Valori SEO este important să monitorizăm?
Mai jos prezint pe scurt cele mai importante 10 Valori SEO ce trebuiesc monitorizate în orice campanie SEO, urmand ca în curand sa dezbat acest subiect important mai pe larg într-un alt articol.
Iată care sunt cele mai importante 10 Valori SEO care ar trebui sa le monitorizăm:
- Numărul total de Click-uri – se referă la numărul total de click-uri primește site-ul tău organic din Google.
- Referring Domains – se referă la numărul total de site-uri care se leaga de site-ul tau si NU se referă la numărul total de backlink-uri.
- Core Web Vitals – Google dorește ca site-ul tau sa fie unul user friendly si pune accent pe User Experience. Folosindu-se de RankBrain, Google poate sa măsoare acum cum utilizatorii interacționează cu site-ul tău.
- Organic Traffic – poti masura cat trafic organic ai din Google
- User Experience – Se referă la semnalele UX și are legatura cu Core Web Vitals.
- Pagini Indexate – se referă la numărul total de pagini indexate de Google.
- Costul Traficului – este o estimare a sumelor totale pe care l-ai plăti către Google Ads pentru traficul ce îl primești de la Google organic.
- Clasarea Cuvintelor Cheie – monitorizarea setului tău de cuvinte cheie pentru a vedea unde te clasezi.
- Media CTR – se referă la procentul de oameni care vad site-ul tău în Google și care mai apoi face click pe site.
- Erori Coverage – se referă la problemele de accesare a site-ului cu crawlere și probleme de indexare din site-ul tău
Poți crea un plan ca cel de mai jos care sa te conducă la o strategie bună de urmat.
Volumul de căutării metrice
Acest volum de căutări metrice ne spune de cate ori a fost cautata in Google fraza cuvantului cheie in fiecare luna în ultimele 12 luni. Când știm câte căutări are o frază de cuvinte cheie pe lună, atunci putem evalua cât de mult trafic poate trimite acel cuvânt cheie pe site-ul nostru. Evident, cu cât volumul de căutare este mai mare, cu atât mai bine deoarece te poți clasifica în top pentru cuvantul tau cheie.
Dacă ai o afacere online care deservește clienți din orice parte a lumii, atunci trebuie să consultați volumul global de căutare. Totuși, dacă te interesează doar clienții dintr-o anumită țară, sa spunem SUA, atunci ar trebui să vă uitați doar la volumul de căutare din SUA. Unele cuvinte cheie ar putea fi căutate mult în afara SUA și aproape niciun cuvant cheie căutat în SUA. Aceste cuvinte cheie ar fi dezastruos de targetat. Unele cuvinte cheie sunt de sezon.
De exemplu, oamenii caută idei de cadouri de Crăciun începând din ultima parte a anului și volumul lunar pentru acest cuvânt cheie crește până la sfârșitul anului și apoi scade drastic.
În aceste cazuri, tendința volumului de căutare va arăta sezonul, iar volumul de căutare va afișa un număr mult mai mic decât volumul real din lunile de înălțime.
Scor Dificultate Cuvinte Cheie
Acest număr vă spune cum să optimizați primele 10 rezultate pentru cuvantul cheie specificat. Iată cum s-a ajuns la calcularea acestui lucru, scanăm Google pentru cuvantul cheie și obținem primele 10 rezultate afișate. Apoi scanăm fiecare dintre aceste site-uri și ne dăm seama dacă site-ul are cuvantul cheie în titlul său, în descriere, în etichetele de antet și în conținutul HTML, iar pe baza acestora, vom da fiecărui site un punctaj. Apoi completăm scorul pentru toate cele 10 rezultate și apoi îl normalizam la un număr între zero și o sută.
Folosind acest număr, vă puteți da seama dacă puteți clarifica acest cuvânt cheie doar prin optimizarea conținutului pentru motoarele de căutare. În cazul în care numărul este scăzut, s-ar putea să vă clasificați doar introducând cuvântul cheie în locuri importante precum titlul, descrierea, etichetele pentru titlu și în conținut.
După ce ai o listă de cuvinte cheie, este timpul să vedeți cât de greu va fi clasarea lor. Acest proces este foarte important, deoarece aici veți face maparea cuvintelor cheie.
Scorul de dificultate este indicat folosind o scală de la 0 la 100 ca în infograficul de mai jos.

Cuvinte cheie cu coadă lungă vs. Cuvinte cheie cu coadă scurtă
Diferenţe
Cuvintele cheie scurte vă pot aduce trafic pe site, cu un profit mic iar cuvintele cheie cu coadă lungă vă pot aduce mai puțin trafic, dar mai mult profit.
Cuvintele cheie scurte au concurență ridicată, cu un ROI scăzut.
Dacă implementezi cuvinte cheie cu coadă lungă într-un mod inteligent, vei avea mai puțină concurență, câteva vizite, dar ROI-ul va fi foarte mare. În plus, vei atrage publicul potrivit pe site-ul tău.

Cuvinte cheie cu coadă lungă – Long Tail Keywords
Ce este un cuvânt cheie cu coadă lungă?
Un cuvânt cheie cu coadă lungă este o variație sau o frază de căutare mai lungă, mai specifică, cu 3+ cuvinte. Acestea îți permit sa obtii treptat mai mult trafic și să fii găsit mai ușor de un publicul nou și motivat.
Pentru a profita cu adevărat de o strategie de cuvinte cheie cu coadă lungă, ar trebui să ai o viziune clară asupra companiei, produsului și site-ului tau.
Exemplu: „Cele mai bune mărci de adidași handmade” – acesta este un cuvânt cheie cu coadă lungă
De ce să vizați cuvinte cheie cu coadă lungă?
- Cuvintele cheie cu coadă lungă au un volum de căutare mai mic și nu sunt la fel de competitive precum cuvintele cheie cu coadă scurtă.
- Va fi mult mai ușor să urci în clasament
- O strategie cu coada lungă poate face minuni într-o campanie SEO pentru afacerea ta
- Probabilitatea ca un vizitator care iti gaseste site-ul folosind aceste cuvinte cheie să-ți cumpere produsul sau serviciul crește

Ce este intenția de căutare?
Intenția de căutare este tinta principala ce o are un utilizator atunci cand căuta ceva dintr-un motor de căutare.
Exista 4 tipuri de intenții de căutare:
- Informaționale – “Cele mai bune bloguri SEO”, “Care sunt cele mai bune strategii de Marketing”, etc.
- Comerciale – “tenisi handmade”, “cele mai bune televizoare UHD”, etc.
- Navigationale – “Facebook login”, “Linkedin login”, etc.
- Tranzacționale – “”Preț zboruri către UK”, “preturi asigurari de sanatate”, etc.
Google pune un foarte mare accent pe intenția de căutare a utilizatorilor iar pentru a reuși în campaniile SEO ar trebui sa iei acest aspect în considerare.
Este bine sa ții cont de crearea de backlinks sau de alți factori de clasare importanți, dar dacă pagina ta nu satisface intenția de căutare a utilizatorului atunci pagina ta nu se va clasa în primele căutări Google.
Reține: Intenția de căutare este importantă, dacă nu poate cel mai important factor de clasare în SERP. Încerca să-i oferi utilizatorului ceea ce căuta. Întotdeauna gandeste-te la “De ce-ul” din spatele fiecărei intenții de căutare.

Cuvinte cheie LSI (Latent Semantic Indexing).
Aceasta este o tactică fantastică pe care ar trebui să o folosești în campania ta SEO. Dacă dorești să clasificați articolele mai sus în motoarele de căutare, ar trebui să începeți să aplicați principii latente de indexare semantică (LSI) in articolele tale.
Ce sunt cuvintele cheie LSI (indexare semantica latenta)?
LSI este un algoritm matematic care ajută la conexiunea contextuală între cuvinte, iar Google folosește asta pentru a înțelege contextul unei bucăți de conținut și modul în care cuvintele sunt corelate și potrivite acolo.
LSI reprezintă cuvinte cheie suplimentare relevante, care nu sunt neapărat sinonime, dar sunt incredibil de relevante din punct de vedere contextual pentru cuvantul cheie principal.
Sa spunem ca ai publicat un articol despre frappe rece cu gheatza si frisca.
Google va scana articolul tau sa vada daca folosesti “frappe rece cu gheata si frisca” în titlu, în paragrafe, imagine alt text, etc.
Dar Google, va mai scana articolul tau și pentru cuvinte cheie LSI ca temperatura, filter, rețetă, înghețată, etc.
Distribuie acest articol

Comentarii
0 Comments